Verrekijker gericht op getijdencentrale (video)

Verrekijker gericht op getijdencentrale (video)
Verrekijker gericht op getijdencentrale (video) © oz
KAMPERLAND - Tocardo
In de Oosterscheldekering heeft Tocardo Tidal Turbines een getijdencentrale geïnstalleerd in september vorig jaar. Maar omdat de installatie vanaf de kering niet te zien is en de afstand vanaf de kant groot, is er in de Jacobahaven een verrekijker geplaatst.
Europa kijkdag
Verrekijker
In de Oosterscheldekering heeft Tocardo Tidal Turbines een getijdencentrale geïnstalleerd in september vorig jaar. Maar omdat de installatie vanaf de kering niet te zien is en de afstand vanaf de kant groot, is er in de Jacobahaven een verrekijker geplaatst. Met deze verrekijker kunnen mensen toch de koker van dichtbij bekijken waarin de installatie zit. De turbines die zorgen voor de opwekking van elektriciteit zijn niet te zien; die zitten onder water. 

Subsidies

Verschillende Zeeuwse projecten die Europese subsidies hebben ontvangen, zijn dit weekend open voor publiek. Zeeland kreeg in totaal 85 miljoen euro aan subsidie van Europa voor verschillende projecten. Behalve voor de getijdencentrale bijvoorbeeld voor Bio Base Europe in Terneuzen (6 miljoen euro), de fietsrouteplanner Zuid-Nederland (120.000 euro) en een onderzoek naar de mosselkweek in mosselzaadinvanginstallaties versus hatchery's (61.980 euro).