Brandweer Thermphos nog steeds op slagkracht

Brandweer Thermphos nog steeds op slagkracht
Brandweer Thermphos nog steeds op slagkracht © OZ
© Omroep Zeeland
VLISSINGEN-OOST - Failliet
Thermphos ging in november 2012 failliet. 450 mensen verloren daarbij hun baan. Zo'n veertig oud-Thermphossers helpen nu het terrein weer veilig te maken voor een nieuw bedrijf. Twaalf van hen bemannen de brandweer. 
Klaar
Als het oude Thermphosterrein fosforveilig is, dan is de aanwezigheid van de brandweer niet meer nodig. En dan komt er ook een eind aan het werk van brandweercommandant Jos van den Boom. In 1974 begon hij, toen nog bij Hoechst als brandweerman. Hij kwam na het faillissement terug van zijn pensioen om het team aan te sturen. "Ik vind het belangrijk om het goed af te sluiten", legt hij uit. Hij denkt daarbij aan de werkzaamheden, de veiligheid van het team en zelfs aan nieuwe banen voor zijn mensen.
Oefenen
De brandweer oefent nog steeds drie keer per week volgens de voorschriften. Dat is belangrijk volgens brandweerman Kees Grootjans om de kennis op peil te houden. "We moeten scherp blijven en dat zullen we doen tot de poort hier definitief gesloten wordt."
ITEM Persgesprek thermphos
Motivatie
Na het faillissement van Thermphos bewaakten de brandweermensen een bijna verlaten fabrieksterrein met de hoop op een doorstart. Toen dat niet meer doorging, was het voor sommige van hen wel moeilijk om gemotiveerd te blijven werken. Inmiddels zijn ze blij dat ze ook aan deze stap van het proces kunnen meewerken.
Uren 
De brandweermensen brengen diensten van 24 uur met elkaar door. Ze omschrijven de band die daardoor ontstaat als zeer hecht en zien hun brandweercollega's als een soort tweede familie. Brandweerman Bram Hoogesteger: "Soms is het zelfs sterker dan een familieband, want je brengt soms meer tijd door met je collega's dan met het thuisfront." Een familie waar ze op termijn wel afscheid van moeten nemen. "Dat zal even pijnlijk zijn", geeft Hoogesteger toe.
Toekomst
Voor de drie mannen komt een leven na Thermphos nu steeds dichterbij. Van den Boom gaat dan van zijn pensioen genieten. Hoogesteger en Grootjans zijn al voorzichtig op zoek naar nieuw werk.