Tekort jeugdhulp in Zeeland: 1,2 miljoen euro

Tekort jeugdhulp in Zeeland: 1,2 miljoen euro
Tekort jeugdhulp in Zeeland: 1,2 miljoen euro © OZ
Hand in hand
Hand in hand © OZ

Kinderen met problemen

OOST-SOUBURG - Gemeenten financieren sinds 2015 de zorg voor kinderen met gedragsproblemen, een lichte verstandelijke handicap of een psychiatrische aandoening, zoals bijvoorbeeld autisme. Zo betaalt de gemeente de kosten van bijvoorbeeld een dyslexietest en de behandeling van een jeugdpsycholoog. Ook de dagbesteding van een gehandicapt kind en het verblijf in een jeugdinstelling voor kinderen met ernstige gedragsproblemen.

Solidair

De Zeeuwse gemeenten verdelen in 2015 de kosten in de jeugdhulp met elkaar. Hierdoor kunnen zij plotselinge hoge kosten met elkaar opvangen. Bijvoorbeeld een opname van een kind met veel problemen in een jeugdinstelling. De kosten van een verblijf in een jeugdinstelling kan oplopen tot 100.000 euro per jaar. Door het principe van solidariteit hevelen gemeenten die geld overhouden, geld over naar gemeenten die grote tekorten hebben. Het extra tekort wordt met elkaar gedeeld.

Eigen kosten

Dit jaar hebben de Zeeuwse gemeenten het solidariteitsprincipe losgelaten. Elke gemeente gaat de eigen kosten vergoeden. De meeste gemeenten wilden beter kunnen sturen op kosten. Voor sommige gemeenten met dure jeugdinstellingen levert dat de komende jaren extra kosten op.