Eigenaar Hedwigepolder: gift aan Hulst is omkoping

Eigenaar Hedwigepolder: gift aan Hulst is omkoping
Eigenaar Hedwigepolder: gift aan Hulst is omkoping © OZ
Bord Ontpolderen Nee in Hedwigepolder
Bord Ontpolderen Nee in Hedwigepolder © OZ
ITEM De Cloedt boos

Economische impuls

HULST - Officieel krijgt Hulst het geld van het Rijk voor natuurontwikkeling, om het gebied een 'economische impuls' te geven. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft het geld toegezegd in 2014, na een bezoek aan Hulst, waarbij ze ook sprak met tegenstanders van de ontpoldering, waaronder leden van het actiecomité 'Red onze polders'.

'Chantage'

De Cloedt trekt nu de achterliggende reden voor die economische impuls in twijfel. "Het riekt naar chantage", stelt hij. Dit ziet hij bovendien als teken aan de wand dat hier meer speelt dan alleen natuurcompensatie. "Als dat zo is, waarom moet Hulst dan 2,5 miljoen toucheren?" 
'Absoluut niet'
Burgemeester Jan-Frans Mulder van Hulst ontkent dat de gemeente Hulst is afgekocht door het Rijk. "Ik denk dat de gemeenteraad dat ook helemaal niet zou willen", aldus Mulder. De burgemeester denkt ook niet dat Hulst de schijn tegen heeft: "De heer Miras zegt het lijkt erop. Nou, het lijkt nergens op." Volgens Mulder heeft Hulst al in een heel vroeg stadium dit geld toegezegd gekregen om de kosten van de ontpoldering te dekken..
ITEM reactie Hulst
Verdacht veel geld
De Cloedt vindt dat er verdacht veel geld met de ontpoldering gemoeid is. In 2015 kostte de onteigening voor de Nederlandse staat alleen al ruim 300.000 euro aan juridische kosten, de duurste zaak in 2015. Over een tijdspanne van twaalf jaar moet dit volgens De Cloedt miljoenen hebben gekost, door al die onderzoeken, vergaderingen en commissies.
Soap
Waarom wordt hieraan zoveel geld uitgegeven, vraagt De Cloedt zich af. Hij wil dat de onderste steen boven komt door middel van een parlementaire enquête. "Dat er een vals spel wordt gespeeld is onderhand duidelijk, anders zou deze soap geen twaalf jaar duren ", aldus De Cloedt.