Greenpeace: noodstroomvoorziening kerncentrale deugt niet

Greenpeace: noodstroomvoorziening kerncentrale deugt niet
Greenpeace: noodstroomvoorziening kerncentrale deugt niet © OZ
Kerncentrale Borsele
Kerncentrale Borsele © OZ / Chris Verkaart
ITEM Greenpeace Borssele
BORSSELE - Kolencentrale
De kerncentrale van Borssele heeft volgens Greenpeace al sinds november 2015 geen noodstroomvoorziening van het vaste net. Toen werd de kolencentrale gesloten. Sindsdien wordt de noodstroom geleverd door dieselgeneratoren. "Dat is een acuut veiligheidsprobleem", stelt Jorien de Lege van Greenpeace. Volgens De Lege zijn dieselgeneratoren minder betrouwbaar dan een aansluiting aan het vaste net.
Revisie
De EPZ heeft al een vergunning aangevraagd om een nieuwe noodstroomvoorziening aan te leggen. Volgens Greenpeace is die verbinding pas halverwege 2017 aangelegd. Dat is volgens De Lege een onacceptabele situatie. "Helemaal als je bedenkt dat ook de dieselgeneratoren in de revisie moeten", aldus de woordvoerder van Greenpeace.
Airbag
De kerncentrale van Borssele heeft volgens Greenpeace al vaker problemen gehad met de dieselgeneratoren. De Lege begrijpt dan ook niet dat de EPZ, eigenaar van de kerncentrale, genoegen neemt met alleen die generatoren als back-up. "Het is een beetje als in je auto rijden. Daar heb je een riem om, maar heb je ook een airbag. Niemand zal zeggen dat je door kan rijden als je riem niet meer werkt omdat je toch nog een airbag hebt", aldus De Lege.

Kamervragen

De GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer heeft inmiddels hierover Kamervragen gesteld. Kamerlid Liesbeth van Tongeren roept minister Schultz op sluiting van de centrale opnieuw te overwegen. "Dat de veiligheid niet op orde is, dat is onacceptabel. De kans op een kernramp is misschien klein, maar als er een komt zijn de gevolgen erg groot. Daarom moeten we vol inzetten op een omschakeling naar echt duurzame energie, zoals van de wind en zon. Dat is beter voor het milieu, de natuur en de veiligheid."