Organisaties protesteren tegen Cultuurnota

Organisaties protesteren tegen Cultuurnota
Organisaties protesteren tegen Cultuurnota © OZ
Provinciehuis - archieffoto
Provinciehuis - archieffoto © OZ
ITEM protest cultuurnota

Grotere festivals

MIDDELBURG - Gedeputeerde Staten willen de komende jaren vooral de grotere festivals gaan steunen die Zeeland op de kaart zetten, zoals Film by the Sea. Voor kleine organisaties is er geen geld meer. Het dagelijks provinciebestuur wil zo drie ton bezuinigen op culturele instellingen in Zeeland.

Subsidie kwijt

Tijdens het debat in het provinciehuis waren in totaal zeven sprekers, namens dik twintig organisaties. Een van die organisaties is het Muziekpodium Zeeland (MPZ), dat dreigt de volledige subsidie van 300.000 euro per jaar kwijt te raken.

Provinciebrede optredens

Reden is dat het MPZ alleen klassieke concerten en jazz-uitvoeringen op Walcheren organiseert en niet door heel Zeeland. Provinciebrede optredens zijn een absolute voorwaarde voor het dagelijks provinciebestuur.

Gemeenten

Maar zelfs als het MPZ in heel de provincie gaat programmeren, raakt het nog steeds de helft van het budget kwijt, omdat het dagelijks provinciebestuur vindt dat ook de Zeeuwse gemeenten moeten meebetalen. Ook het Zeeuws Orkest (HZO) en verschillende jeugdtheatergroepen protesteren tegen kortingen, of hopen juist nu subsidie te krijgen.
Watersnoodmuseum
Al eerder reageerde het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk opgetogen, dat de overheid het museum heeft aangewezen als Nationaal Kennis- en Herinneringscentrum Watersnood '53. In de Cultuurnota onderschrijft de provincie Zeeland deze plannen. Maar om die taak goed uit te kunnen voeren, is geld nodig, zegt de directie van het Watersnoodmuseum. De directie vraagt om een bedrag van minimaal 50.000 euro, later uit te bouwen tot een ton.