Appelsnijderontwerpers blijven Zeeland trouw (video)

Appelsnijderontwerpers blijven Zeeland trouw (video)
Appelsnijderontwerpers blijven Zeeland trouw (video) © Omroep Zeeland
In Goes maken de vier ontwerpen voor bedrijven maar ook voor eigen producten
In Goes maken de vier ontwerpen voor bedrijven maar ook voor eigen producten © Omroep Zeeland
GOES - Vrienden
Jan van Bale, Matthijs de Jonge, Jamie Lemsom en Niels Koster hebben elkaar ontmoet op de opleiding Engineering van HZ in Vlissingen. Ze zijn de eerste lichting studenten die zijn afgestudeerd van deze opleiding. Na hun afstudeerstage konden ze alle vier aan de slag bij hun stagebedrijf. Maar ze kozen voor zelfstandig ondernemerschap. 

De cijfers


Dat is bijzonder want juist veel Zeeuwse werknemers hebben voorkeur voor een vaste baan. Uit cijfers van TNO en CBS blijkt dat bijna zeventien procent van de werknemers in Nederland in 2015 een flexibele arbeidsrelatie heeft. Maar dat is vooral uit noodzaak, omdat ze bijvoorbeeld geen vaste baan kunnen vinden. Twintig procent geeft aan tevreden te zijn met deze flexibele status en geen behoefte te hebben aan zekerheid. De jonge ondernemers hebben juist goede redenen om voor zelfstandig ondernemerschap te kiezen.
Boost Goes internet 1
Zeeland
De vier nieuwe arbeiders komen uit verschillende hoeken in de provincie, waaronder Tholen en Zeeuws-Vlaanderen. Ze hebben bewust gekozen om in Zeeland te blijven omdat ze vinden dat Zeeland wel wat jong ontwerptalent kan gebruiken. Het is volgens de ontwerpers jammer dat er veel technische kennis de provincie verlaat. 

Slijpmachine

De jongens krijgen vooral opdrachten van bedrijven om bestaande machines te herontwerpen. Zo hebben ze een slijpmachine verbeterd voor een bedrijf in Goes. Die verbeterde machine staat inmiddels wereldwijd in de belangstelling. En om die machine dan te zien werken, dat vinden ze heel bijzonder.
Boost Goes internet 2
Appelsnijder
Maar dat is niet alles. Ze vinden het belangrijk om ook zelf producten ontwerpen. Zoals een appelsnijder. De appel wordt in acht stukken gesneden, het klokhuis wordt gelijk verwijderd en het is ook meteen een opbergdoosje. 
School
De ontwerpers zijn nog regelmatig op hun oude school te vinden om nieuwe ontwerpers te helpen. Ze hopen studenten te inspireren om ook voor zichzelf te beginnen. Oud-docent Jeffrey Dam is enthousiast. 
Boost Goes quote

Bekijk het hele verhaal over de vier jonge ontwerpers:

Boost Goes internet 3