Piet Zoon: Goeree-Overflakkee, kom bij Zeeland

Op zijn laatste dag als waarnemend burgemeester van de gemeente Reimerswaal, heeft Piet Zoon nog een opmerkelijk advies gegeven aan de inwoners van Goeree-Overflakkee. Volgens Zoon kunnen ze zich beter bij Zeeland aansluiten. "Het is logisch, praktisch en de belangenbehartiging is hetzelfde", lichte hij zijn advies toe in Zeeland wordt wakker.

Piet Zoon (links) bij de onthulling van een welkomstbord langs de A58 (foto: Omroep Zeeland)Piet Zoon (links) bij de onthulling van een welkomstbord langs de A58 (foto: Omroep Zeeland)

Hoewel hij nu niks in gang wil zetten, zou hij wel voor het plan zijn, mocht dat worden voorgesteld. En volgens Zoon denken meer mensen daar zo over: "Als je een enquête zou houden, zouden veel inwoners van het eiland wel bij Zeeland willen horen."

Zeeuw van de Dag

Piet Zoon is vandaag bij Omroep Zeeland op de radio uitgeroepen tot Zeeuw van de Dag, een titel die hij met eer draagt, omdat hij nogal eens is uitgemaakt voor 'nepzeeuw', omdat hij geboren is op Goeree-Overflakkee.

In het verleden zijn er al vaker wetsvoorstellen ingediend om Goeree-Overflakkee bij Zeeland te scharen, vertelt Zoon. Volgens hem komt dat doordat het qua structuur en mentaliteit beter bij Zeeland dan bij Zuid-Holland zou passen.

Stadsprovincie

In 1995 besloot het kabinet om van het Zuid-Hollandse eiland vanaf 1997 een Zeeuws eiland te maken. Het kabinet stelde wel een voorwaarde; het zou alleen doorgaan als de stadsprovincie Rotterdam er zou komen.

Van de toenmalige vier gemeenten op het Zuid-Hollandse eiland waren er drie voorstander van de plannen van het kabinet, alleen de gemeente Dirksland was tegen. Zij vonden de herindeling geen meerwaarde hebben voor het eiland. Uiteindelijk is het kabinetsvoorstel niet doorgegaan, omdat de stadsprovincie Rotterdam er niet kwam.

VVV Zeeland rekent Goeree-Overflakkee al jaren bij Zeeland (foto: VVV Zeeland)VVV Zeeland rekent Goeree-Overflakkee al jaren bij Zeeland (foto: VVV Zeeland)

Overigens heeft Zoon ook een medestander aan de toeristische organisatie VVV Zeeland. In de uitingen van het VVV, zoals de site vvvzeeland.nl, wordt Goeree-Overflakkee al jaren bij Zeeland gerekend. Volgens het Zeeuwse VVV is dat logisch, omdat het Zuid-Hollandse eiland veel gemeen heeft met Zeeland.

Afscheid

Vanavond neemt de gemeenteraad van Reimerswaal officieel afscheid van Piet Zoon. Op 21 september wordt zijn opvolger José van Egmond geïnstalleerd. Piet Zoon gaat dan naar de gemeente Veenendaal waar hij de komende tijd waarnemend burgemeester wordt.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Reageren