In Rilland wordt gesleuteld aan ui van de toekomst (video)

In Rilland wordt gesleuteld aan ui van de toekomst (video)
In Rilland wordt gesleuteld aan ui van de toekomst (video) © Omroep Zeeland
Uienveredelen
Uienveredelen © Omroep Zeeland
Ziektes
In het laboratorium van het bedrijf Hazera in Rilland sleutelen onderzoekers aan uien die pas over twintig jaar in de supermarkt liggen. Het verbeteren van de houdbaarheid van de ui en de weerbaarheid tegen ziektes, of het verhogen van de opbrengst heeft op dit moment prioriteit. Want wie bijvoorbeeld een gewas ontwikkeld met al die kwaliteiten, kan rekenen op commercieel succes.
Verandering landbouw instart 2

Klimaat

Andere aandacht van de veredelaars wordt gegeven aan klimaatverandering. Als in 2050 de gemiddelde temperatuur met 2 graden is gestegen zoals wordt verwacht, betekent dat dat akkerbouwers langere periodes van droogte of hevige regenval te verwerken krijgen. Het kweken van gewassen die daar tegen kunnen kan van levensbelang zijn voor de sector.

Zout

“Je kunt uien bijvoorbeeld wapenen tegen ziektes die opduiken bij extreme natheid”, legt Lando van Doorn van Hazera uit. “Of je zorgt ervoor dat het gewas tegen zout water kan.” Het grondwater is in Zeeland overwegend zout, waardoor het nu nog vaak ongeschikt is om bij droogte akkers mee te besproeien.

Aardappel

Ook aardappelveredelaars als Meijer B.V. uit Rilland kijken naar de toekomst. Daar werken ze aan een aardappel die beter gedijt bij extreme droogte dan bestaande rassen.