'Radioactief afval Petten moet alsnog naar Zeeland'

'Radioactief afval Petten moet alsnog naar Zeeland'
'Radioactief afval Petten moet alsnog naar Zeeland' © OZ
Covra
Covra © OZ

Kwetsbaar

Naast de onveilige opslag is Petten vanwege gebrekkige beveiliging ook kwetsbaar voor terroristen. Dat staat in een officiële klacht aan de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming, die door Saris is ingediend. Die klacht is in handen van Radio 1-programma Argos.

Directeur

Het ECN is het moederbedrijf van NRG, de beheerder van de centrale in Petten. Saris was van 1996 tot 2002 directeur was van het ECN. In die periode werd al het laag en middelhoog radioactief afval verplaatst naar de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA) in Vlissingen-Oost.

Financiële problemen

Volgens Saris staan er nu in Petten weer vijfhonderd vaten met laagradioactief afval in een loods, terwijl het wettelijk verplicht is al het radioactieve afval bij de COVRA op te slaan. Maar volgens Saris gebeurt dat niet omdat zowel de NRG als de ECN in financiële problemen verkeren. De oud-topman beschuldigt NRG ervan dat het nieuw radioactief afval daarom bewust heeft verstopt onder het achtergebleven, zogeheten historisch afval.

Failliet

De geldproblemen van ECN en NRG zijn al langer bekend. Minister Henk Kamp van Economische Zaken schreef in december aan de Kamer dat ECN failliet dreigt te gaan. "Het eigen vermogen is nagenoeg uitgeput als een gevolg van de problematiek bij ECN-dochter NRG en de kosten van het opruimen van het historische afval", aldus Kamp.

Kritiek

Saris verliet ECN in 2002 met een conflict en zijn kritiek op de manier waarop er in Petten met radioactief afval wordt omgegaan heeft hij nooit geuit. Tot dit interview met het Radio 1-programma Argos. Enkele fragmenten uit het interview zijn gepubliceerd op de website van Argos

Vragen

Argos heeft een lijst met vragen ingediend bij de ECN en NRG, maar heeft hier nog geen antwoord op gekregen. Zaterdag om 14.00 uur is de hele reportage van Argos te horen op NPO Radio 1.