Zeeuwse ziekenhuizen sneller dan de buren

Zeeuwse ziekenhuizen sneller dan de buren
Zeeuwse ziekenhuizen sneller dan de buren © Omroep Zeeland
Ziekenhuis ZorgSaam (archief)
Ziekenhuis ZorgSaam (archief) © OZ

ZorgSaam

TERNEUZEN - In het ziekenhuis ZorgSaam wordt ruim tweede derde van alle patiënten binnen drie weken opgenomen voor de vereiste behandeling. Veertien procent moet vier tot zeven weken wachten en achttien procent moet langer dan zeven weken wachten. Die groep is in Zeeuws-Vlaanderen iets kleiner dan die bij het ziekenhuis Bravis in Bergen op Zoom en het ADRZ in Vlissingen en Goes, waar twintig procent zó lang moet wachten. Het Van Weel Bethesda ziekenhuis in Dirksland spant de kroon. Daar wacht 45 procent van de patiënten zeven weken of langer.

Ziekenhuisbehandeling

Kwaliteitsvenster
De gebruikte cijfers zijn door Nederlandse ziekenhuizen gepubliceerd in het zg. Kwaliteitsvenster. Er zijn van de ziekenhuizen vlak over de grens in Vlaanderen geen vergelijkbare cijfers beschikbaar. Over het algemeen zijn de wachttijden voor ziekenhuisopname in Gent, Brugge en Knokke wel véél korter dan in Nederland.
ADRZ
In vergelijking met de Nederlandse buren is het ADRZ het snelst met poliklinische behandelingen. Voor 57 procent van de patiënten duurt het wachten korter dan twee weken. En slechts tien procent moet langer dan vier weken wachten. De polikliniek van Zorgsaam is iets minder snel. Daar is maar 50 procent binnen twee weken aan de beurt.

Graphic Poliklinische behandeling