Thuis problemen met wifi? Je bent niet de enige! (video)

Thuis problemen met wifi? Je bent niet de enige! (video)
Thuis problemen met wifi? Je bent niet de enige! (video) © Omroep Zeeland
Wifi-gebruikers
Wifi-gebruikers © Omroep Zeeland

Klachten

OOST-SOUBURG - Verschillende it-bedrijven merken de laatste maanden dat het aantal vragen over wifi toeneemt. Ook internetprovider ZeelandNet krijgt verschillende klachten binnen. 
"Het gaat dan bijvoorbeeld om wegvallende verbindingen, nog maar één streepje bereik in de slaapkamer of slechte videokwaliteit", legt Barend de Lange van ZeelandNet uit. "We zien dat klanten voornamelijk worstelen met de vraag hoe ze overal in hun huis, tuin, zolder en garage een snel en betrouwbare wifi-verbinding kunnen krijgen."
Wifi gebruik
Toename
Uit onderzoek van branchewebsite Telecompaper blijkt dat sinds 2011 het gebruik van de draadloze verbindingen is verdriedubbeld. Maakte in 2011 nog één op de vijf internetaansluitingen in Nederland gebruik van wifi, in 2016 is dat aandeel gestegen naar ruim 60 procent. In Zeeland zijn de wifi-mogelijkheden van klanten van ZeelandNet sinds 2014 uitgebreid. Van de in totaal 100-duizend klanten hebben 71-duizend huishoudens sindsdien een wifi-modem ontvangen.
Wifi-kanalen
Wifi-kanalen © Omroep Zeeland
Verstopt
Ongeacht de aanbieder, maken wifi-signalen gebruik van twee verschillende frequenties. De meest voorkomende en gebruikte radiogolf (2.4 gigahertz red.) begint volgens De Lange in Zeeland al aardig verstopt te raken. "Steeds meer klanten verbinden hun computer, laptop of smartphone en tablet via wifi. Hoe meer netwerken gebruik maken van de capaciteit in de lucht, hoe eerder de lucht verstopt raakt."
Wifi verstopt
Dorp
Wie denkt dat een verstopte lucht voornamelijk een stedelijk probleem is, heeft het mis. Blogger Theo van der Sluijs uit Wolphaartsdijk weet er alles van. Hij werkt voor een it-bedrijf, maar blogt bijna dagelijks over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van internet. "Als ik alleen al in mijn straat kijk, dan vind ik elf verschillende wifi-netwerken", legt hij uit. "Die netwerken kunnen met elkaar botsen." 
Tips
Zelf weet Van der Sluijs de juiste trucjes om een goed wifi-signaal te ontvangen, maar hij ziet andere bewoners in zijn straat sukkelen. Hij geeft een paar tips:
Wifi problemen tips