Zeeland moet meer gaan crowdfunden (video)

Zeeland moet meer gaan crowdfunden (video)
Zeeland moet meer gaan crowdfunden (video) © Vrij voor niet-commercieel gebruik
Geslaagd project voor warmte-koude opslag in Goes
Geslaagd project voor warmte-koude opslag in Goes © oz

Gekleurd

Volgens crowdfundingbureau Douw&Koren werd in 2015 landelijk 128 miljoen euro bijeen gesprokkeld. In Zeeland werd er 12,5 miljoen opgehaald. Dat bedrag is echter gekleurd omdat er 10,6 miljoen werd bijeengebracht voor de verbouwing van het ziekenhuis in Vlissingen. De andere 2 miljoen kwamen door andere grote succesvolle acties zoals de film Petit Paris met 100.000 euro en een project voor warmte-koude opslag in de Goese wijk Ouverture met 450.000 euro. 
Crowdfunding Zeeland

Cruciaal

Volgens John van der Valk, die in Zeeland crowdfunders begeleidt, is een goede voorbereiding cruciaal. Het is niet voldoende om een filmpje op het internet te zetten en je hand op te houden. Mogelijke investeerders moeten eerst lekker gemaakt worden door een vlotte presentatie en duidelijk plan. Daarnaast is het van belang om een passend crowdfund platform, een website, te kiezen. Sommige platforms zijn voor iedereen, andere stellen strenge eisen voordat een idee er op mag.

Succes

Er is dit jaar al wel succes geboekt. Paul van Cadsand wist voor zijn idee, ontwikkeling en promotie van een geavanceerd slaapsysteem, binnen 7 minuten 50.000 euro binnen te slepen. Tenminste, toen het idee op internet in de aanbieding kwam. Daarvoor werd er hard gewerkt om de juiste promotie te voeren en mogelijke deelnemers lekker te maken.
Crowdfunding Zeeland instart 2

Niet halen

Maar er zijn ook veel initiatieven die het niet halen. Rolstoelhockeyer Bob Götz kreeg, ondanks media-aandacht, niet voldoende bij elkaar voor een nieuwe sportrolstoel op een crowdfundsite. Na een actiedag op school wisten zijn klasgenoten wel het benodigde bedrag bijeen te brengen. Ook basisschool de Vliete in Wissenkerke lijkt de benodigde 25.000 euro, voor het verduurzamen van de school, niet via crowfunden te halen. 
Scheldemond rolstoelhockeyer
Scheldemond rolstoelhockeyer © OZ

Begeleiden

Simon Douw van crowdfundingbureau Douw&Koren denkt dat ondanks de groei van het crowdfunden, het bedrag van 2015 volgend jaar niet geëvenaard zal worden. Op het ogenblik worden op initiatief van de provincie zo'n 20 ondernemers begeleid met hun project. Daar is volgens Douw zo'n 3 miljoen mee gemoeid. Douw stelt dat Zeeland op de rest van Nederland achterloopt qua crowdfunding, maar dat de Zeeuwen met hun grote gemeenschapszin wel een troef in handen hebben om het crowdfunden tot een succes te maken.