Veel aanmeldingen voor bijeenkomst azc Breskens (video)

Veel aanmeldingen voor bijeenkomst azc Breskens (video)
Veel aanmeldingen voor bijeenkomst azc Breskens (video) © Omroep Zeeland
reacties 2 Breskens

Inloop

BRESKENS - Vanwege de grote belangstelling heeft de gemeente Sluis vrijdagmorgen besloten om de inloopbijeenkomst in twee delen te splitsen. Inwoners die zich vanaf nu aanmelden bij de gemeente wordt gevraagd om na 21.15 uur te komen. 
Opzet avond
De avond kent geen plenair gedeelte. Bestuurders en medewerkers van de gemeente en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zitten achter verschillende tafels met elk een eigen thema. Van Hermon: "Bijvoorbeeld over het thema veiligheid, over de communicatie en over hoe zo'n azc er precies uit komt te zien." Voor een goed verloop van de bijeenkomst zijn door de gemeente Sluis beveiligers ingehuurd. 

Facebook

Kevin de Nooijer startte de pagina donderdagmiddag nadat hij een brief op de deurmat vond over de plannen. Volgens de maker is de groep asielzoekers te groot en komt het azc te dicht tegen de dorpskern.
facebook breskens
Eerste stap
De inloopbijeenkomst is volgens de gemeente de eerste stap in een mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in Breskens. "Vanavond kunnen mensen informatie halen om vervolgens een mening te vormen. In de raadbrede commissievergadering op 24 mei is er de mogelijkheid om in te spreken." Afhankelijk van de belangstelling voor deze commissievergadering bestaat de mogelijkheid dat de gemeenteraad niet in het Belfort, maar op een andere, grotere locatie vergaderd.
Overeenkomst
Op donderdag 2 juni besluit de gemeenteraad over het verzoek van het COA aan de gemeente. "En bij een positief antwoord betekent dat niet dat gelijk de bouw begint, maar de gemeente een overeenkomst met het COA gaat sluiten met ook nog de mogelijkheden voor inwoners om bezwaren in te dienen. Daarvoor zijn allerlei wettelijke procedures."
© Omroep Zeeland
Opvang
Het gaat om een plan voor de opvang van 300 tot 500 vluchtelingen voor een periode van vijf jaar met een mogelijke verlenging van nog eens vijf jaar. Het COA heeft donderdag een verzoek voor zo'n centrum aan de Nolletjesdijk bij de gemeente Sluis neergelegd.
Lees ook: Plan voor 500 asielzoekers bij Breskens

Locatie
De beoogde locatie is een stuk grond dat zich uitstrekt vanaf de achterkant van de boomgaard aan de Nolletjesdijk in Breskens, de boomgaarden aan de Rijksweg tot aan de rotonde richting het Veerplein. 

Overzicht opvanglocaties in Zeeland