Stoomcursus moet fietsers op A58 voorkomen (video)

Verkeersles praktijk AZC in Hoek
Verkeersles praktijk AZC in Hoek © OZ

A58

HOEK - In vakantiepark Marina Beach in Hoek verblijven zo'n vijfhonderd vluchtelingen. Veilig Verkeer Nederland geeft aan 320 van hen, onder wie zeventig kinderen, verkeerslessen. Dat is hard nodig. Nieuwkomers in Nederland hebben vaak geen idee van wat wel en niet mag in het verkeer.

Vluchtstrook

In andere delen van Nederland hebben vluchtelingen bijvoorbeeld 's nachts al met de fiets over de vluchtstrook van de autosnelweg gereden. In Zeeland is dat bijna gebeurd. Een persoon die in het azc in Middelburg verbleef, was bijna met zijn fiets over de A58 gereden, vertelt Bas Vroonland van Veilig Verkeer Nederland (VVN), district Zeeland. 
Verkeerslessen quote 1

Praktijk

De eerste groep cursisten in Hoek krijgt een theorieles met een tolk en stapt daarna onder begeleiding van vrijwilligers van VVN op de fiets. Eerst nog wat onwennig, maar het lukt de meesten toch om een uitgezet parcours af te leggen zonder te vallen. Het valt op dat de kinderen van de vluchtelingen vaak veel behendiger zijn.

Kinderen

Cees van Halst van de VVN afdeling Terneuzen zegt dat kinderen altijd sneller leren. Hij merkt dat mensen vooral de Nederlandse verkeersregels moeilijk vinden.
Verkeerslessen quote 2

Gratis

Niet alleen in Hoek, ook in het azc in Middelburg krijgen zo'n honderd nieuwkomers verkeerslessen. In totaal zijn op Walcheren en in Zeeuws-Vlaanderen twaalf vrijwilligers tot de zomer bezig met de cursussen. Om elkaar over en weer goed te begrijpen, is een tolk ingeschakeld. In het Arabisch, het Farsi of een andere taal. De cursus is gratis voor de deelnemers. VVN, azc en COA betalen de kosten van ongeveer vijf euro per deelnemer.