Al vijftien jaar dezelfde bedrijfswagen (video)

Al vijftien jaar dezelfde bedrijfswagen (video)
Al vijftien jaar dezelfde bedrijfswagen (video) © Omroep Zeeland
INT Oude bedrijfswagens 1

Kilometers

BIEZELINGE - Cornelis tuft al vijftien jaar in zijn bestelwagen naar klanten. Hij maakt voor zijn wooninrichtingwinkel niet zoveel kilometers omdat hij vooral klanten heeft in de gemeente Kapelle en Reimerswaal. Hij heeft in die vijftien jaar 120.000 kilometers met z'n bus afgelegd. 
Zeeuwen koesteren bedrijfswagens
Zeeuwen koesteren bedrijfswagens © Omroep Zeeland

1980

Vijftien jaar is nog niet eens heel oud voor een Zeeuwse bedrijfsauto.. In de provincie rijden er nog zo'n 330 bestelwagens rond met een bouwjaar voor 1980.

Zes jaar

In Zeeland is 76 procent van de bedrijfsauto's ouder dan zes jaar. In de rest van Nederland is dat 73 procent. Maar als het gaat om alleen bestelwagens zijn de verschillen groter. In Zeeland 70 procent, in Nederland 63 procent. 

Onderhoud

Verschillende Zeeuwse bedrijfsautodealers merken dat deze zuinigheid invloed heeft op de verkoop van nieuwe modellen. Daar staat tegenover dat er veel uren worden gemaakt op de werkplaats. Want hoe ouder de wagen, hoe meer onderhoud. Vandaar dat autobedrijven hier rekening mee houden en dus niet per se omzet mislopen. Zo zegt verkoper Rini de Korne uit Kapelle dat het belangrijk is dat verkoop en onderhoud in balans is. 
Oude bedrijfswagens 3

Pensioen

Een nieuwe bedrijfsauto kopen, ziet Vat niet meer gebeuren. Volgend jaar hoopt de ondernemer met pensioen te gaan. Zijn bestelwagen gaat nog niet met de vut. Daar blijft hij nog een paar jaar mee rondrijden.