Leren fietsen is voor veel asielzoekers lastig (video)

Leren fietsen is voor veel asielzoekers lastig (video)
Leren fietsen is voor veel asielzoekers lastig (video) © OZ
Verkeersles vluchtelingen
MIDDELBURG - Nadenken
De Braziliaanse Regina Machado lacht en zucht tegelijkertijd. Ze woont al vele jaren in Zeeland, maar weet nog goed hoe moeilijk het was om het fietsen onder de knie te krijgen: "Ik moest veel nadenken over de verkeersregels. Die zijn heel moeilijk. Goed kijken is ook moeilijk." Nu geeft ze als vrijwilliger fietsles aan nieuwkomers. Dat doet ze bij onderwijsinstelling Scalda in Middelburg.
Moeizame communicatie
Een groep Eritrese jonge vrouwen stapt vol goede moed op de fiets in de wijk Mortiere. Het technisch fietsen lukt al aardig, maar op tijd je hand uitsteken, blijkt soms toch nog iets te veel gevraagd. Extra probleem is dat bijna geen van de vrouwen Nederlands spreekt.

Uitleg

Ook Engels wil niet vlotten. En leg dan maar eens uit wat een voorrangsweg is of waar je wel of niet mag fietsen. Laat staan het ezelsbruggetje dat ieder Nederlands kind krijgt aangeleerd: rechtdoor op dezelfde weg gaat voor. 
Eritrese vrouwen krijgen fietsles
Eritrese vrouwen krijgen fietsles © OZ
Vrijwilliger
Heleen van Vlaardingen is al jaren actief als fietsvrijwilliger. Fietsen en Nederland horen gewoon bij elkaar, vindt ze: "Sommigen van deze meiden moeten wel vijftig minuten naar school lopen. In Nederland hoor je gewoon te kunnen fietsen. Het is een onderdeel van de integratie.

Vrouwen

"Het valt op dat aan de cursus in Middelburg uitsluitend vrouwen deelnemen. De mannen uit het azc laten het deze ochtend massaal afweten. "Mannen kunnen al fietsen," lacht Van Vlaardingen, "althans, dat denken ze. Mannen kunnen fietsen, maar kennen de regels niet. Dat is het probleem."