Tipgever wietkwekerij mag woning niet verhuren

Tipgever wietkwekerij mag woning niet verhuren
Tipgever wietkwekerij mag woning niet verhuren © Politieteam Walcheren
Rechter in de rechtbank (archief)
Rechter in de rechtbank (archief) © OZ
MIDDELBURG - Sluiting
Als gevolg van de vondst sloot de burgemeester in februari, op basis van de Opiumwet, de bovenverdiepingen tot eind juni. Volgens de advocaat van het echtpaar Terwiel, Roeland Aerts, wordt hiermee "de brave burger gestraft die netjes aangifte deed", en niet de eigenaar van de kwekerij.

Ondernemersrisico

Het echtpaar wordt volgens de advocaat dubbel gestraft, omdat ze en geen huurinkomsten hebben en opdraaien voor de schade van 4.500 euro die door de kwekerij is aangericht aan het pand. Door de sluiting van vijf maanden lopen de man en vrouw 1.000 euro per maand mis en dreigen ze failliet te gaan. Maar de rechter vindt dit een ondernemersrisico en vindt de feiten dat de eigenaren niks met de kwekerij te maken hadden en dat ze hem zelf hebben aangegeven bij de politie, niet zwaarder wegen dan de beleidsvrijheid van de burgemeester.

Bezwaar

Aerts vindt de uitspraak een teleurstelling. Doordat het een kort geding was, kan hij tegen de uitspraak niet in beroep. Wel loopt er bij de gemeente nog een bezwaar tegen de beslissing van de burgemeester, daarover verwacht hij in de loop van de zomer een uitspraak.
Dichtgeplakt
Hans en Thea Terwiel waren begin januari nog maar een paar dagen eigenaar van de snackbar toen ze zagen dat de ramen op de bovenverdiepingen, die ze onderverhuren, waren afgeplakt en er continu licht brandde. Ze vermoedden dat er een wietkwekerij zat en tipten de politie.
Lees ook:
Meld je een wietkwekerij, kom je zelf in de problemen

Aangifte
Toen die een paar dagen later nog niet langs was geweest, besloot Hans zelf een kijkje te nemen en vond de wietkwekerij. Hij deed meteen aangifte bij de politie die de kwekerij daarna ontmantelde.