​Drainagebedrijven eerste wapen tegen klimaatverandering (video)

​Drainagebedrijven eerste wapen tegen klimaatverandering (video)
​Drainagebedrijven eerste wapen tegen klimaatverandering (video) © OZ
© OZ

Hoog grondwaterpeil

HEILLE - Ook akkerbouwer René Coppejans heeft er voor gekozen om zijn land in Heille te voorzien van drainage. Zijn land staat steeds vaker voor een groot deel onder water, dus wil hij om een drainagestysteem aan laten leggen om het teveel aan grondwater af te voeren. Dan blijft de grond minder lang koud door het water en kan zijn mais sneller groeien.
Landbouw aanpassing

Aanpassen is noodzakelijk

Drainage zorgt er voor dat het grondwater sneller wordt afgevoerd, waardoor op de akkers geen water blijft staan en de gewassen beter kunnen groeien. Arno de Witte van drainagebedrijf Scaldis in Borssele ziet zijn werkzaamheden gestaag toenemen de laatste jaren. Steeds meer boeren moeten er aan geloven om hun akkers te beschermen tegen de hevige en korte regenval als gevolg van de klimaatverandering. 
Landbouw aanpassing

Eerst egaliseren

Voor de drainagebuizen de grond in gaan, worden de percelen vaak eerst geëgaliseerd. Met GPS worden metingen verricht om het land daarna met speciale software alleen op te hogen of te verlagen waar het nodig is. Dit zorgt ervoor dat er minder grond verplaatst hoeft te worden en dat de teeltlaag zoveel mogelijk beschermd blijft. Ook de randen van de akkers worden zo gemaakt dat het water er makkelijk af kan lopen in een omliggende sloot bijvoorbeeld.
Drainage aanleggen
Daarna wordt begonnen met het aanleggen van het drainagesysteem. "Dat gaat tegenwoordig een stuk sneller dan vroeger. We werken nu met GPS om de afstand tussen de buizen te bepalen. Voorheen stond ik om de zes meter paaltjes te slaan, maar dat is nu niet meer nodig," aldus Arno de Witte. "Er wordt ook snel gewerkt met een machine die terwijl hij de sleuf graaft, de buis er in legt." 
© OZ

Meer buizen

Door de korte maar steeds heviger regenval van tegenwoordig worden de systemen die er zijn regelmatig aangepast als dat nodig is. Het buizenstelsel wordt steeds vaker dichter bij elkaar gelegd, waardoor het water sneller weg kan.