Zeeuwen: eerst trouwen dan baby

Zeeuwen: eerst trouwen dan baby
Zeeuwen: eerst trouwen dan baby © OZ
Bevolkingskrimp in Zeeuws-Vlaanderen
Bevolkingskrimp in Zeeuws-Vlaanderen © OZ

Landelijk

HULST - In Zeeland worden nog steeds veel kinderen geboren van wie de ouders getrouwd zijn. Landelijk is het aandeel getrouwde ouders op het moment van geboorte-aangifte gezakt naar 55,9 procent, in Zeeland is dat 66,6 procent.

Vaders

In de statistiek van het CBS worden stellen die alleen een samenlevingscontract hebben ook als 'gehuwd' meegerekend. Als er geen sprake is van een huwelijk bij de geboorte heeft circa tachtig procent van de vaders het kind bij de aangifte al erkend. Nog eens tien procent van de vaders doet later alsnog.

Reimerswaal

Baby's in Reimerswaal blijken het vaakst bij geboorte getrouwde ouders te hebben: 81,2 procent. De gemeente Veere komt met 80 procent in Zeeland op de tweede plaats. Ter vergelijking: Urk gaat in Nederland aan kop met 95,8 procent getrouwde ouders.

Zeeuws-Vlaanderen

De drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten en Vlissingen bevinden zich onder het Nederlandse gemiddelde. Met 53 procent scoort Hulst het laagst van Zeeland. Maar de gemeente Rozendaal (bij Arnhem) is met 33,3 procent getrouwde ouders is de allerlaagste van Nederland.

Graphic: eerst trouwen dan baby