Skeelerronde Krabbendijke al 21 jaar een begrip

© Omroep Zeeland

Jeugd

KRABBENDIJKE - Het succes is vooral te danken aan de vastberadenheid van de organisatie, aldus Sjaak van Iwaarden van de IJs- en Skeelervereniging Krabbendijke. Door zich specifiek te richten op de jeugd is de ronde in de loop der jaren een begrip geworden. De deelnemers komen niet alleen uit het dorp zelf, maar ook uit omliggende plaatsen. Tot aan Middelburg komt de jeugd op de ronde af. Van de deelnemers is het merendeel jeugd. Dit jaar verschenen er rond de 100 kinderen aan de start. 

Medaille

De ronde is opgedeeld in drie wedstrijden, voor elke leeftijdscategorie een. De allerkleinsten beten om half zeven het spits af voor een recreatieve wedstrijd. Met een stempelkaart in de hand konden ze anderhalf uur lang zoveel rondjes rijden als ze maar wilden. Voor elk rondje kregen ze een stempel en afhankelijk van het aantal stempels kregen ze een bronzen, zilveren of gouden medaille. 
© Omroep Zeeland
Rondetijden
Voor de ongeveer tien jeugdigen vanaf 12 jaar was de ronde iets minder vrijblijvend. Zij sjeesden in een beduidend snellere vaart dan hun voorgangers over het 1 kilometer lange parcours. Zij werden niet beloond voor het aantal stempels, maar op hun rondetijden. 
Trofee
De avond werd afgesloten met de strijd om de Krabbendijke-trofee. Twintig volwassen rijders streden om deze titel. 
ITEM: SKEELERRONDE KRABBENDIJK
Voorbeelden
De skeelerronde van Krabbendijke is een van de laatste die nog over is in Zeeland. In het verleden werden in Waarde, Vlissingen en Domburg ook skeelerrondes georganiseerd. Daar kwamen ook zogenaamde A-rijders aan de start. Maar om uiteenlopende redenen zijn deze wedstrijden er niet meer. In Krabbendijke hebben deze A-rijders nooit aan de start gestaan en dat gaat ook niet gebeuren, aldus Van Iwaarden. De IJs- en Skeelervereniging kan en wil niet voldoen aan de eisen die de KNSB daaraan stelt.