In hoger beroep vijftien jaar geëist voor schietpartij Terneuzen

In hoger beroep vijftien jaar geëist voor schietpartij Terneuzen
In hoger beroep vijftien jaar geëist voor schietpartij Terneuzen © OZ
© OZ

Hartinfarct

DEN BOSCH - Het slachtoffer moest een aantal keren worden geopereerd en kan de rest van zijn leven niet meer werken. Zijn moeder had schotwonden in haar benen. Ze kreeg na de schietpartij een hartinfarct en is nog onder behandeling van een psycholoog. 

Rechtbank Middelburg

Bij de behandeling voor de rechtbank in Middelburg werd de man destijds ook tot vijftien jaar veroordeeld, na een eis van twaalf jaar. De verdachte ging daartegen in hoger beroep. 
'Brute aanslag'
De verdachte maakte deel uit van een van de twee rivaliserende groepen van Antillianen in Terneuzen die grof geweld gebruikten. Hij heeft een lang strafblad en is een veelpleger. De rechtbank betitelde de schietpartij als ‘een brute aanslag, gepleegd midden in een woonwijk’. “Het kille, niets ontziende karakter van de schietpartij vergt een hoge straf”. Het OM sloot zich hier vandaag bij aan.

Vrijspraak

Advocaat Mark Dunsbergen stelde in zijn drie uur durend pleidooi dat de verdachte niet de schutter was en drong aan op vrijspraak. "Volgens getuigen waren er vijf mannen bij betrokken, Ook staat niet vast dat het DNA-materiaal op het wapen van mijn cliënt is. Bovendien heeft hij een alibi; hij kan aantonen dat hij op dat moment op weg was naar Noord-Holland". Dunsbergen zei dat hij in cassatie bij de Hoge Raad gaat, als het Gerechtshof overgaat tot een veroordeling.
Dwarslaesie
De schietpartij in 2012 was de niet laatste in Terneuzen. In november 2014 werd een man in Terneuzen doodgeschoten. Twee weken later was er opnieuw een schietpartij, waarbij een man een dwarslaesie opliep. 

Uitspraak
Uitspraak over twee weken.