Minder dagtoeristen en ze geven ook nog eens minder uit

Minder dagtoeristen en ze geven ook nog eens minder uit
Minder dagtoeristen en ze geven ook nog eens minder uit © OZ

Grafiek daguitstapjes (tweede verbeterde versie)

Daguitstapjes

MIDDELBURG - Daguitstapjes brengen bij elkaar bijna net zoveel geld in het laatje als de toeristen in hotels, vakantieparken en op campings. Het aantal daguitstapjes is sinds 2012 met 4 procent afgenomen, maar omdat de bezoekers ook nog eens zuiniger aan deden, werd vorig jaar per uitstapje 30 procent minder uitgegeven. De besteding zakte van € 25,76 naar € 18,03 per uitstapje. 
Winkeluitstapjes
De daling in Zeeland wordt vooral veroorzaakt door minder winkeluitstapjes, het zogenoemde funshoppen. Landelijk daalde het aantal uitstapjes met zo'n 10 procent, maar in Zeeland met maar liefst 23.5 procent; in plaats van 5,1 miljoen bezoekers nog maar 3,9 miljoen bezoekers. De watersport als daguitstap kreeg verhoudingsgewijs de grootste klap te verwerken: 31 procent minder mensen die voor een dagje het water op gaan. In drie jaar tijd van 1,3 miljoen dagjes uit op het water naar 0,9 miljoen. Alleen culturele doelen, zoals musea, deden het in 2015 beter dan drie jaar daarvoor, van 1,7 naar 2,9 miljoen bezoekers. 
Badstrand Vlissingen
Badstrand Vlissingen © Ria Brasser

Verblijfstoerisme

Volgens gedeputeerde Carla Schönknecht heeft de tegenvaller duidelijk te maken heeft met de economische crisis. "Maar als je breed naar de toeristische economie kijkt dan wordt dat gecompenseerd door een groei van het verblijfstoerisme". Want dat maakte de afgelopen vier jaar een groei door. In vier jaar tijd waren er bijna twee miljoen meer overnachtingen op campings, vakantieparken en hotels dan in 2012.Vooral de Belg en de Duitser komt hier vaker logeren.Wat de schade van de dagjestoeristen voor een deel weer goed maakt. Per saldo ging de hele sector er in drie jaar tijd toch 170 miljoen euro aan inkomsten op achteruit. 
© OZ

Zeeuwen zelf

In 2015 werden er in 38,9 miljoen daguitstapjes in Zeeland geteld.  De Zeeuwen zelf nemen veruit het grootste deel voor hun rekening, zo'n 26 miljoen. Andere Nederlanders komen met 10,2 miljoen op de tweede plaats. Daguitstapjes van Vlamingen staan met 2,7 miljoen op de derde plaats. Als het alleen om winkelen als dagje uit gaat zijn de Zeeuwen nog veel sterker in de meerderheid: 87 procent van alle funshoppers in Zeeland is Zeeuw. De Zeeuwen zelf zijn de grootste oorzaak van de klappen die op dit moment de plaatselijke middenstand oploopt.

Grafiek

Maar buitenrecreatie, zoals wandelen en fietsen in de natuur, of liggen op het strand, is het belangrijkste doel van daguitstappen in onze provincie. Dat is af te leiden uit onderstaande grafiek, maar ook dat cijfer is sinds 2012 gedaald. Ook de Zeeuwse horeca en de evenementen worden minder bezocht door de dagtoerist.   
© OZ
Belgen
Voor bezoekende Belgen staat Zeeland op de eerste plaats in ons land.  Er komen steeds meer Vlamingen naar Zeeland, met name om te winkelen, maar ook om te wandelen en te fietsen. Als ze komen voor een daguitstap geven ze circa 50 euro per persoon uit. Belgen bezoeken vooral plaatsen in Zeeuws-Vlaanderen en boven de Westerschelde bij voorkeur Goes en Vlissingen.