'Azc in Sluis: maximaal 300 man en twee locaties'

'Azc in Sluis: maximaal 300 man en twee locaties'
'Azc in Sluis: maximaal 300 man en twee locaties' © OZ
© OZ

Onrust en commotie

SLUIS - NGB schrijft op haar website dat de eventuele komst van het azc voor de nodige commotie en onrust heeft gezorgd. Zo protesteerden tegenstanders met spandoeken en borden tegen het plan de gemeente. Daarom komt NGB met een voorstel tot een gulden middenweg.
Lees ook: Onbekenden gooien borden tegen komst azc in Breskens om

Maximale aantal
De partij wil maximaal opvang bieden voor 300 asielzoekers, in tegenstelling tot 500 in de huidige plannen. De groep moet verdeeld worden over twee opvangplekken voor 150 asielzoekers. Een in Breskens of ergens tussen Breskens en Hoofdplaat en een in een andere kern van de gemeente. De Nolletjesdijk is volgens NGB geen goede plek voor een azc, door de campings in de buurt.

Draagvlak

Volgens fractievoorzitter Marc Rijk is er voor 300 asielzoekers draagvlak in de omgeving. Hij wijst er bovendien op, dat Sluis naar verhouding eigenlijk maar 157 asielzoekers zou moeten opvangen van de in totaal 2.500 opvangplekken die de provincie heeft gevraagd.
Marc Rijk van Nieuw Gemeentebelang
Commissievergadering vol
De partij kondigt het alternatieve plan dinsdagavond aan tijdens de commissievergadering over het azc. Deze begint om 20.00 uur in een tent op bedrijventerrein Deltahoek. Aanmelden voor de avond is niet meer mogelijk. Dinsdagmiddag hadden 750 inwoners zich aangemeld, het maximale aantal. Vijftig personen hebben zich aangemeld voor inspraak tijdens de avond. 
© Omroep Zeeland
Horeca tegen
Koninklijke Horeca Nederland is één van de sprekers vanavond in Breskens. De belangenorganisatie is het niet eens met de geplande locatie van een azc in Breskens aan de Nolletjesdijk.
Lees ook: Vijftig insprekers bij vergadering azc Breskens

Definitief besluit
Tijdens de raadvergadering van donderdag 2 juni gaat NGB het voorstel officieel indienen. Deze avond neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de komst van een azc in Breskens.