Afkopen huur Willem III kost minimaal een ton (video)

Afkopen huur Willem III kost minimaal een ton (video)
Afkopen huur Willem III kost minimaal een ton (video) © OZ
Leegstand Willem 3 Kazerne

Voorstel

VLISSINGEN - Of het voorstel van de gemeente genoeg is voor L'Escaut moet nog blijken; ook de woningbouwvereniging zit met de kazerne in de maag. L'Escaut laat weten open te staan voor een eventuele afkoopsom, maar benadrukt ook dat het er niet op wil inleveren.
Grotendeels leeg De Willem III Kazerne in Vlissingen werd vijftien jaar geleden tot het cultuurhuis van de gemeente gebombardeerd. Het kreeg onder meer een theater en expositieruimtes. Door bezuinigingen staat het gebouw sinds 1 januari grotendeels leeg.

Minder subsidie

Culturele instellingen, waaronder De Cultuurwerf en De Zeeuwse Komedie moesten er tegen hun zin uit. Ze kregen minder subsidie van de gemeente en konden daardoor de huur niet meer opbrengen.
© OZ

Verplichting

De Zeeuwse Komedie had ook de verplichting om tot 2049 huur te betalen aan L'Escaut, 24.000 euro per jaar. Maar voor het gezelschap, dat inmiddels op een andere plek is gehuisvest, was dat niet op te brengen. De gemeente, die nu het huurcontract wil afkopen, doet dat ook namens De Zeeuwse Komedie. 

Jammer

De Zeeuwse Komedie vindt het een goede zaak dat de gemeente nu de onderhandelingen ook namens de theatergroep voert, maar tegelijkertijd vindt voorzitter Ad van der Jagt het jammer dat de gemeente niet eerder de verantwoordelijkheid op zich heeft genomen. "Als de gemeente niet garant had gestaan voor de huur, waren we nooit naar de kazerne verhuist", aldus Van der Jagt.
Leegstand Willem 3 Kazerne
Bezuinigingen
Dat de Willem III Kazerne nu leeg staat heeft te maken met de bezuinigingen van de gemeente Vlissingen. Er moet de komende jaren stevig worden bezuinigd op cultuur in Vlissingen:  het subsidiebudget moet in vier jaar tijd 65 procent omlaag. Het gaat om 2,8 miljoen euro in totaal en daarvan moet komend jaar al 700.000 worden bezuinigd. Dat betekent dus ook minder geld voor de huurders de Cultuurwerf en de Zeeuwse Komedie. 
© OZ

Incassobedrijf

Woningbouwvereniging L'Escaut schakelde een incassobedrijf in om de huur toch binnen te halen bij De Zeeuwse Komedie. Een gebruikelijke gang van zaken bij een huurachterstand.

Afkoopsom

L'Escaut-directeur Jan van Beekhuizen betreurt de gang van zaken en hoopt zo snel mogelijk met de gemeente tot een oplossing te komen. "Ik sta open voor een gesprek en over een afkoopsom is zeer zeker te praten. Ook vind ik het prima dat de gemeente Vlissingen toneelgezelschap De Zeeuwse Komedie onder hun hoede heeft genomen."

'Geen slaatje slaan'

Hij benadrukt ook dat het L'Escaut er niet op uit is om de gemeente en De Zeeuwse Komedie dwars te zitten en dat zijn woningcorporatie geen slaatje wil slaan uit deze situatie. "Maar het kan natuurlijk ook niet zo zijn dat we erop moeten inleveren."