Polman: die 2.500 opvangplaatsen komen er

Polman: die 2.500 opvangplaatsen komen er
Polman: die 2.500 opvangplaatsen komen er © OZ
© Omroep Zeeland
MIDDELBURG - Positief
Polman noemt het een positief teken dat alle Zeeuwse gemeenten hebben aangekondigd mee te willen werken aan de opvang van vluchtelingen, ook al hebben veel gemeenten nog geen antwoorden op de vragen 'hoeveel?' en 'waar?'. "Alle gemeentebesturen werken mee. De bereidheid is er."
Nek uitsteken
Wel onderkent hij dat de praktische invulling op veel plekken nog niet rond is. "Alle gemeentebesturen maken daarin ook hun eigen afwegingen. Bijvoorbeeld over hoe de bewoners erbij te betrekken. En tegelijkertijd moet je ook je nek uitsteken door uit te leggen: wat is het wel en wat is het niet." 
CvdK Han Polman over opvang vluchtelingen in Zeeland

Bezwaren

Het was de bedoeling dat er 500 mensen zouden worden opgevangen bij Breskens, maar een meerderheid in de gemeenteraad was tegen de plannen. Eerder hadden grote aantallen Bressiaanders bij meerdere bijeenkomsten hun bezwaren tegen de plannen geuit. Met name het aantal vluchtelingen en de locatiekeuze lagen onder vuur.

Enquête

Niet alleen de gemeente Sluis worstelt met de meningen van de bewoners. Zo heeft de gemeente Tholen besloten om pas een plan maken voor opvangplaatsen nadat er een online-enquête is gehouden onder inwoners.

Vooroordelen

Volgens Polman is het aan de gemeenten zelf om de communicatie met de bewoners goed te regelen. Maar hij hamert erop zowel de bestuurders als de inwoners zich blijven verdiepen in de feiten. "Er zijn overal veel vooroordelen. Daarom is het heel belangrijk dat men zich goed informeert: wat is het wel, wat is het niet, wat zijn de ervaringen, zodat we allemaal zorgvuldig een standpunt kunnen bepalen."