Kamervragen na COA-gerucht Breskens

Kamervragen na COA-gerucht Breskens
Kamervragen na COA-gerucht Breskens © OZ

BRESKENS - — Petra de Boevere (@PetradeBoevere)
">
Gestolen goederen
Petra de Boevere tweette tijdens de commissievergadering dat zij had gehoord dat het COA elke week de schade komt vergoeden bij winkeliers waarvan gestolen is. In de tweet die daarop volgde, zei De Boevere dat zei niet wist of het waar was. Wel had zij het van verschillende mensen gehoord.
Kamervragen
Daarmee was de beer los. Al snel volgde Kamervragen van Tweede Kamerlid Machiel de Graaf (PVV). Staatssecretaris Dijkhoff antwoordde op de vragen dat het COA zich niet in het signaal van De Boevere herkent, maar dat het COA het 'zeer onwenselijk zou vinden als hier sprake van zou zijn'. Het COA onderzoekt volgens de staatssecretaris waar het gerucht op is gestoeld.
© OZ
'Totaal niet'
Een belronde van Omroep Zeeland langs winkels in Hoek en Sluis leverde geen bevestiging van het gerucht op. De eigenaar van de supermarkt in Hoek herkent het verhaal 'totaal niet'. Volgens hem is er bij hem wel eens gestolen, maar hij zegt dat het COA nooit heeft geprobeerd om incidenten te verdoezelen.
Geen ervaring
Ook in Sluis weten de winkeliers niets van dit verhaal. Slechts één winkelier geeft aan het gerucht te kennen, maar voegt daaraan toe dat zij er zelf geen ervaring mee heeft. 
Archief
Archief © OZ
Broodje aap
Het COA ontkent ten stelligste de geruchten die zijn verspreid. "Het is een broodje aap verhaal", zegt woordvoerder Robert Ploeg van het COA. Ploeg zegt 100 procent zeker te weten dat de geruchten niet kloppen voor zowel de opvang op Marina Beach in Hoek als alle andere Zeeuwse opvanglocaties. "De geruchten die tijdens de informatieavond zijn verspreid, zijn nergens op gebaseerd."
Robert Ploeg van het COA over gerucht
Pindakaas
Ploeg benadrukt dat het COA in geval van diefstal door een vluchteling altijd aangifte doet. Wel kan hij zich voorstellen dat er in de afgelopen 25 jaar wel eens een keer een winkelier is gecompenseerd voor een potje pindakaas: "Dat een asielzoeker niet weet hoe het smaakt en het potje openmaakt en weer terugzet in het schap."