'Aandeelhouders, laat je niet voor karretje Delta spannen'

'Aandeelhouders, laat je niet voor karretje Delta spannen'
'Aandeelhouders, laat je niet voor karretje Delta spannen' © OZ / Chris Verkaart
De kerncentrale bij Borssele
De kerncentrale bij Borssele © OZ
BORSSELE - Slechte resultaten
De Zeeuwse energieleverancier Delta staat in de verkoop vanwege de slechte resultaten van de laatste jaren. De kerncentrale mag wettelijk alleen verkocht worden aan een Nederlandse partij. Dat maakt het voor investeerders minder aantrekkelijk om Delta over te nomen.
Stichting
Om dat probleem op te lossen, wil Delta de kerncentrale onderbrengen in een zelfstandige stichting die voldoende geld meekrijgt om de ontmanteling van de centrale in 2033 te betalen. De kosten daarvoor liggen rond de 500 miljoen euro. De provincie en gemeenten zouden daarbij borg moeten staan voor een lening van 200 miljoen euro.
Subsidie
Greenpeace en WISE vinden een stichting een chique woord voor subsidie. "Het is van de gekke dat belastingbetalers nu 200 miljoen zouden moeten gaan betalen voor een levensgevaarlijke installatie als een kerncentrale", aldus de milieuorganisaties. De organisaties vinden dat de aandeelhouders zich voor het karretje van Delta laten spannen. "Als Borssele zijn eigen broek niet kan ophouden, heeft het geen bestaansrecht meer", aldus Greenpeace en WISE.
Kerncentrale Borssele - archieffoto
Kerncentrale Borssele - archieffoto © OZ

Kapitaalvernietiging

De directie van Delta vertelden volgens de PZC de aandeelhouders woensdagavond dat het kapitaalvernietiging zou zijn om de kerncentrale nu te sluiten en te slopen. Actievoerders van verschillende milieuorganisaties hadden daar woensdagmiddag op aangedrongen bij de aandeelhouders.
Lees ook: Delta krijgt sloophamer voor kerncentrale

Verlies
Volgens Delta draait de kerncentrale op dit moment verlies omdat de stroomprijzen laag zijn. Delta verwacht dat de markt rond 2020 weer aantrekt. Tot die tijd is de kerncentrale een blok aan het been van het noodlijdende Delta.