Covra bouwt aan tweede opslag radioactief afval

Covra bouwt aan tweede opslag radioactief afval
Covra bouwt aan tweede opslag radioactief afval
Uitbreiding Covra

William Verstraeten

NIEUWDORP - COVRA, vlakbij de kerncentrale in Borssele, is vooral bekend vanwege het oranje gebouw waar radioactief afval ligt opgeslagen. Het nieuwe gebouw, wat de naam VOG2 heeft gekregen, is ontworpen door dezelfde kunstenaar. Dat is William Verstraeten uit Middelburg. De muren van nieuwe pand worden net zo blauw als de planeet Uranus en ook VOG2 krijgt een natuurkundige formule in tekst op de gevel. 

Minder straling

COVRA zet een tweede opslag neer, omdat de kleinere opslag voor verarmd uranium bijna vol is. Het nieuwe gebouw heeft drie verschillende ruimtes, waarin grote containers kunnen worden geplaatst met het verarmd uranium. Omdat deze stof minder gevaarlijk is en ook veel minder straling afgeeft dan het hoogradioactieve afval wat COVRA ook opslaat, kan het verarmd uranium boven de grond worden bewaard. 
Aardbeving
Het gebouw is minder streng beveiligd dan zijn oranje buurman. De muren daar zijn 1,70 meter dik en het gebouw is zo ontwikkeld dat het zelfs aardbevingen en het neerstorten van een vliegtuig kan hebben. De muren van VOG2 zijn 75 centimeter dik en het gebouw is verder niet voorzien van speciale technische snufjes.
© OZ
ITEM uitbreiding COVRA

100 jaar

Eind september is de eerste van 1800 heipalen in de grond gegaan. Inmiddels is de vloer gestort en worden de muren neergezet. Volgens de planning moet het gebouw begin 2017 opgeleverd worden en het kan dan zeker 100 jaar mee gaan.