Zeeuwse bikkels lopen 100 kilometer op één dag (video)

© omroep zeeland

Ereronde

OOST-SOUBURG - Dit jaar bestaat de Nijmeegse Vierdaagse honderd jaar en om dat te vieren, zijn allerlei extra activiteiten opgezet. Eén daarvan is de Ereronde. Per dag gaat een groep van 25 wandelaars geen vijftig, maar honderd kilometer wandelen.
Vierdaagse-topper-ZNO160606BG

Tweehonderdvijftig kilometer

Theo Klanke uit Vlissingen doet voor de twintigste keer mee aan de Nijmeegse Vierdaagse en voor Jan Meijer is het de veertiende keer. Maar dit keer lopen ze in vier dagen dus geen tweehonderd, maar tweehonderdvijftig kilometer. "Voor de reguliere vijftig kilometer vertrekken we 's morgens om vier uur. Tegen twaalven hopen we dan binnen te zijn. Even een paar uur rusten en dan gaan we om vijf uur in de middag weer op pad. Rond twee uur 's nachts komen we dan binnen. En ja, twee uur later gaan we weer voor de laatste vijftig kilometer!", zegt Theo Klanke.
© omroep zeeland

Geen vrije inschrijving

De Ererondegroep bestaat uit een mix van zeer geoefende lange afstandswandelaars, geüniformeerde wandelaars, buitenlandse deelnemers en prominente wandelaars. De jongste deelnemer is 25 jaar, de oudste 71. De honderd deelnemers aan de Ereronde zijn door de Vierdaagse-organisatie uitgenodigd.
669 Zeeuwen
Aan de Nijmeegse Vierdaagse doen jaarlijks 42.000 wandelaars mee uit de hele wereld, onder hen zijn dit jaar 669 Zeeuwen. Van de Zeeuwse lopers is 55 procent man en 45 procent vrouw. De honderdste Vierdaagse gaat op dinsdag 19 juli van start.