Eerste schadelijke Aziatische hoornaar gezien in Zeeland

Eerste schadelijke Aziatische hoornaar gezien in Zeeland
Het beestje staat sinds 2016 op de lijst van invasieve exoten van de Europese Unie. Landen binnen de EU zijn daarmee verplicht om het dier op te sporen en te vernietigen.
"De Aziatische hoornaar is in 2004 voor het eerst in Frankrijk aangetroffen", zegt Bram Cornelissen van de Wageningen Universiteit, "waarschijnlijk meegekomen met een vracht aardewerk uit China. Vervolgens is hij over een groot deel van Europa verspreid geraakt."
Aziatische hoornaar
Op het menu van de Aziatische hoornaar staan allerlei insecten, zegt Cornelissen. "Ze zijn in staat om te prederen op honingbijen. Dus ze jagen er actief op. Ze kunnen die voor de bijenkast wegpakken en zo het gedrag van het bijenvolken onderdrukken. En daardoor ook een bijenvolk doen instorten. Dat gebeurt zelden, maar het is wel bekend dat dit kan."

3 centimeter

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit worden de koninginnen maximaal 3 centimeter groot, de werksters tussen de 17 en 24 millimeter.
Stichting platform Stop invasieve exoten wil dat minister Henk Kamp van Economische zaken in actie komt om de verspreiding van het diertje te voorkomen. "Het dier is zeer schadelijk voor bijen en andere insecten", schrijft de stichting in een verklaring.
De Aziatische hoornaar lag versuft op het pad
De Aziatische hoornaar lag versuft op het pad © Rob van de Roer | CC BY-NC-ND 3.0