Een ode aan het afblijven van de natuur (video)

Schilderen op het Lage Weitje
Schilderen op het Lage Weitje © Omroep Zeeland
Onaangetaste natuur
't Lage Weitje is een stukje land ter grootte van vier voetbalvelden. Het hoort bij het land van akkerbouwer Wim Risseeuw. De boer gebruikte de grond niet en liet de natuur zijn gang gaan op het Lage weitje. Jarenlang was het weitje een vaste stek voor schilder en tekenaar Theo Jordans, hij kon vanuit zijn atelier in Groede naar het landje fietsen.
Lage Weitje Groede
Schilderen op het Lage Weitje
Schilderen op het Lage Weitje © Omroep Zeeland

Fluitenkruid

Hij schilderde de meidoorn en fluitenkruid in het voorjaar tot het dieprood van de rozenbottels in de herfst op het stukje onaangetast land in West Zeeuws Vlaanderen.
waterige ochtend op het Lage weitje
waterige ochtend op het Lage weitje © Theo Jordans
Eeuwenoude wagenschuur
Op het weilandje staat ook een vervallen 17e eeuwse wagenschuur die ook vaak onderwerp in de schilderijen van Jordans is.
Boer Risseeuw heeft die schuur inmiddels volledig gerestaureerd. De boer heeft de oude schuur met zorg gedemonteerd en vervolgens op een nieuwe locatie met het bruikbare materiaal een 'nieuwe' wagenschuur gemaakt.
Tentoonstelling 
Er ontstond een band tussen boer en kunstenaar en daarmee ook het idee om een tentoonstelling te maken van de schilderijen van 't Lage weitje van de afgelopen 25 jaar. En 'natuurlijk' zijn die schilderijen te zien in de gerestaureerde wagenschuur. De expositie 't Lage Weitje is  nog op 25, 2 juli en 9 juli van 13.00 tot 18.00 uur in de schuur aan de Scherpbierseweg in Groede.
rozenbottels
rozenbottels © Theo Jordans
restauratie wagenschuur Groede
restauratie wagenschuur Groede © Theo Jordans