De vijf dingen die je moet weten over de commissie Balkenende (video)

De vijf dingen die je moet weten over de commissie Balkenende (video)
De vijf dingen die je moet weten over de commissie Balkenende (video) © OZ
opdracht commissie balkenende

1. Waarom is er een commissie Balkenende?

DEN HAAG - In oktober 2015 besluit de Tweede Kamer dat Zeeland een commissie nodig heeft voor behoud van werkgelegenheid en nieuwe banen in de provincie.  De Zeeuwse economie kreeg de afgelopen jaren al veel meer harde klappen. Zo gingen er honderden banen verloren door faillissementen van Zalco en Thermphos, de sluiting van Philip Morris en bezuinigingen in de zorg. Ook de splitsing van energiebedrijf Delta gaat honderden banen kosten.
2. Welke opdracht heeft de commissie Balkenende?
De commissie moet de kansen en bedreigingen voor de Zeeuwse economie op een rij zetten. En de commissie moet onderzoeken welke maatregelen nodig zijn om de structuur van de Zeeuwse economie te versterken. Daarbij is het de bedoeling dat de commissie ook kijkt hoe de plannen voor Campus Zeeland de economie in Zeeland een impuls kunnen geven (een ambitieus plan om het onderwijs uit te breiden en beter aan te laten sluiten op wat bedrijven in de regio nodig hebben). 
3. Waarom leidt Balkenende de commissie?
De provincie wil graag dat een politiek zwaargewicht leiding geeft aan de commissie. Kandidaat nummer één is Jan Peter Balkenende, die van 2002 tot 2010 premier was van vier kabinetten en geboren en opgegroeid is in Zeeland. Op 11 december 2015 stemt het kabinet in met de benoeming van Balkenende.
4. Wat zijn de verwachtingen in Zeeland?
De verwachtingen zijn hoog. Zeeuwse politici denken dat de commissie Den Haag ervan zal overtuigen dat er meer voor Zeeland gedaan moet worden. Zo verwachten onder meer ze dat het Rijk met geld over de brug komt om de Zeeuwse economie een duwtje in de rug te geven zodat meer mensen en bedrijven zich in Zeeland willen vestigen. 
Argumenten
Balkenende zelf tempert de verwachtingen:  "Zeeuwen zijn nuchter genoeg om te weten dat we eerst aan de slag moeten, daarna komen pas de resultaten." Balkenende overhandigt zijn bevindingen aan minister Kamp van Economische Zaken. Kamp was al minister toen Balkenende minister-president was. Maar goeie argumenten zijn belangrijker dan persoonlijke verhoudingen, zegt Balkenende.
Balkenende zelf over de opdracht van de commissie
5. Wie zitten er in de commissie Balkenende?
- Jan Peter Balkenende. Hij was van 22 juli 2002 tot 14 oktober minister-president van Nederland en gaf leiding aan vier kabinetten.
- Louise Gunning-Schepers. Zij is president-commissaris van de Schiphol Group en kroonlid van de Sociaal Economische Raad.
- Hans Wijers. Hij is president-commissaris bij Heineken, vice-president-commissaris van Shell en voormalig minister van Economische Zaken.
- Henk Volberda. Hij is hoogleraar Strategisch Management en Ondernemingbeleid aan de Erasumus Universiteit Rotterdam.
- Jan te Veldhuis. Hij is president-commissaris van Zeeland Refinery en voormalig Tweede Kamerlid voor de VVD.