Terug naar Zeeland voor de kaas (video)

Terug naar Zeeland voor de kaas (video)
Terug naar Zeeland voor de kaas (video) © OZ
© OZ

Nieuwe uitdaging

BRESKENS - Maartje groeide een deel van haar jeugd op in Biervliet op de kaasboerderij van haar ouders. Haar vader zorgt er voor de koeien en Maartjes moeder maakt kazen. Na haar studie werkte ze jarenlang in Leiden als lerares in het basisonderwijs. Ze deed dit met veel plezier en passie, maar toch bedacht ze een paar jaar geleden dat ze toe was aan iets anders, namelijk het runnen van een eigen kaaswinkel, waarin ze de kazen van haar moeder verkoopt.
Kaasmeisje Breskens

Grote stap

Omdat Leiden midden in het groene hart ligt en daar kaaswinkels te over zijn, besluit Maartje de kaaswinkel niet daar te vestigen, maar in Breskens. "Een kaaswinkel in Leiden is als een wijnzaakje beginnen in Frankrijk. Alle boeren maken daar kaas of wijn. In Zeeuws-Vlaanderen is mijn moeder een van de weinigen die kaas maakt, dus hier is het toch een unieker product," aldus Maartje. Toch vond ze de verhuizing naar Breskens wel spannend.
Kaasmeisje Breskens

De eerste vaste klanten

De winkel aan het Spuiplein in Breskens is nu al een tijdje geopend en de toeloop valt Maartje niet tegen. "Je hoort ook van mensen dat er wel behoefte was aan een winkel waarin je kazen en andere lekkernijen kan kopen. Klanten komen nu al vaak terug voor dingen die ze hier een keer gekocht hebben," zegt Maartje. 

Mooie verhalen

"Er komen hier veel echte oude Bressiaanders die echt prachtige verhalen vertellen. Daar zou je gewoon een boek over kunnen schrijven." Die verhalen en het contact met de mensen zorgen er voor dat Maartje iedere dag met plezier in de winkel staat. "Ik wist wel dat ik het hier naar mijn zin zou hebben, maar het is eigenlijk leuker dan ik verwacht had."