'Werken met politiehonden is een prachtige sport' (video)

'Werken met politiehonden is een prachtige sport' (video)
'Werken met politiehonden is een prachtige sport' (video) © OZ
politiehonden keuring
WOLPHAARTSDIJK - Oefeningen
De honden zijn meerdere jaren opgeleid, vaak vanaf pup tot volwassen (politie)hond. Tijdens de keuringen wordt er getest of zij de oefeningen in voldoende mate beheersen. Zoals volgen, het apporteren van voorwerpen, het tot staan brengen van een vluchtende verdachte en het loslaten.. 

Aan het werk

Vanuit de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging worden de honden afgericht in verschillende disciplines, zoals Politiehond 1 en Objectbewaking. Na het behalen van het certificaat kan de hond naar de politie, landmacht of luchtmacht om aan het werk te gaan. Er zijn ook mensen die de hond houden, puur voor de sport.
Verkopen
Renso is de hond van André de Voogd (eigenaar) en Jeroen van Doorn (geleider) en zal naar alle waarschijnlijkheid na het behalen van het certificaat Politiehond 1 worden verkocht aan de politie om daar verdere opleiding te volgen. "Dat weet je van tevoren", zegt André. "Dus je moet je niet al te veel aan de hond gaan hechten."
bewaken transport arrestant
bewaken transport arrestant © OZ
Minder leden
Volgens Casper Maas, voorzitter van de afdeling Zeeland van de KNPV, is er sprake van een teruglopend aantal leden in Zeeland. "Die trend zien we in het hele land, maar in Zeeland kunnen we zeker nieuwe mensen gebruiken", zegt Maas. "De training en begeleiding van de honden is erg intensief en mensen hebben kennelijk minder tijd tegenwoordig. Maar het is een prachtige sport waar we echt van genieten."