'Terneuzen treuzelt met nieuwe rioolheffing'

'Terneuzen treuzelt met nieuwe rioolheffing'
'Terneuzen treuzelt met nieuwe rioolheffing' © Wikipedia
Afwatering riool
Afwatering riool © OZ

Grote meerderheid

TERNEUZEN - In juli 2015 gaf een grote meerderheid in de gemeenteraad het dagelijks gemeentebestuur de opdracht om daarmee aan de slag te gaan. Die motie werd destijds op vier stemmen na unaniem aangenomen, maar sindsdien is er volgens het CDA niets meer mee gebeurd.

Protest

Als bij de invoering van de rioolheffing in 2010 was er protest tegen. Onder meer GroenLinks, VVD en ChristenUnie vonden de heffing op basis van WOZ-waarde geen goed idee. GroenLinks opperde toen om de rioolbelasting te baseren op waterverbruik, maar wethouder Co van Schaik voelde daar niets voor. Volgens hem was deze vorm van rioolheffing de meest sociale oplossing.

Duurzaamheidsdoelstellingen

Het CDA sluit zich nu in een reeks schriftelijke vragen aan het dagelijks gemeentebestuur aan bij het standpunt van GroenLinks en pleit nu ook voor rioolheffing op basis van waterverbruik. Volgens de partij kan de heffing dan ook dienen als instrument om duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren.

Complicaties

Volgens het CDA hanteert een meerderheid van de gemeenten die methode al, terwijl alleen Nijmegen en Terneuzen vasthouden aan de heffing op basis van de WOZ-waarde. Bovendien kunnen bewoners protesteren tegen de WOZ-waarde, waardoor ook de rioolheffing moet worden herzien, wat volgens het CDA extra complicaties met zich meebrengt.

Antwoorden

Het CDA verwacht dat het dagelijks gemeentebestuur uiterlijk op de Raadsinformatiebijeenkomst van 15 juni met antwoorden op de vragen komt.