Zweefvliegers aan de grond vanwege kans op onweer

Zweefvliegers aan de grond vanwege kans op onweer
Zweefvliegers aan de grond vanwege kans op onweer © OZ
Zweefvliegtuigen aan de grond in Axel
Zweefvliegtuigen aan de grond in Axel © OZ

Onacceptabel

AXEL - "We hielden meerdere meteorologische sites in de gaten, maar toen het KNMI code geel afgaf was dat voor ons het moment waarop we het weer een onacceptabel veiligheidsrisico zou vormen en hebben we het afgelast", vertelt Evert Fekkes van de organisatie.

Code geel

Het KNMI waarschuwde voor stevige onweersbuien met lokaal hagel en veel regen, ook in Zeeland. Maar in de loop van de zaterdag werd de waarschuwing voor Zeeland ingetrokken. Code geel, voor gevaarlijk weer, geldt nog wel voor het oosten van Nederland. 

Geen stijgwinden

Ook op de tweede dag, zondag, zijn de weerberichten niet gunstig, waardoor er volgens Fekkes geen zweefvliegtuigen de lucht in kunnen. "In Zeeland vallen de voorspellingen voor die dag wel mee, het wordt vooral bewolkt en regenachtig, maar dat betekent dat er geen stijgwinden zijn en dus kan er niet gevlogen worden."

Trofee

De afgelasting betekent dat het Open Zeeuws Kampioenschap Zweefvliegen een jaar overslaat, want alle weekenden in het vliegseizoen zijn al onderling verdeeld tussen de verenigingen. Dat betekent ook dat de Wout Bakkertrofee in handen blijft van de winnaars van vorig jaar: Frans Blind en Sjoerd van der Geur van zweefvliegvereniging VCH in Haamstede.

Lokale onweersbui

In Zeeland valt het vooralsnog mee met het onweer. Volgens weerman Tom van der Speck blijft de provincie grotendeels buiten schot. "De meeste onweersbuien verwachten we in een strook over Drenthe, Gelderland en Noord-Brabant. Maar ook in Zeeland is de kans op een lokale onweersbui groot."

Pech

Als je daarbij net pech hebt en de bui boven jouw locatie losbreekt, dan moet je volgens Van der Speck rekening houden met grote hoeveelheden hemelwater. "Er zit weinig stroming in, dus die bui blijft heel lang op één plek hangen. Dus dat betekent dat op die plek heel veel neerslag valt. Maar waar dat gaat gebeuren is niet te voorspellen."