'Nederland gebruikt bij aanhoudingen Ellemeet'

'Nederland gebruikt bij aanhoudingen Ellemeet'
'Nederland gebruikt bij aanhoudingen Ellemeet' © OZ
Vakantiepark Ellemeet
Vakantiepark Ellemeet © OZ

Mislukking

ELLEMEET - In het radioprogramma van de VPRO wordt de aanhouding van de 55 PKK-verdachten neergezet als een grote mislukking. Van de 55 verdachten zitten er nog vier vast, hun zaak is nog altijd niet voor de rechter gebracht. De andere 51 verdachten zijn allemaal vrijgelaten op gebrek aan bewijs.

Vrouwen doodgeschoten

Eén van de vrijgelaten verdachten, een Duitse Turk, wordt ervan verdacht dat hij in 2013 in Parijs drie Koerdische vrouwen heeft doodgeschoten. De redactie van het radioprogramma Argos heeft naar eigen zeggen inzage gehad in de aanklacht die het Openbaar Ministerie in Parijs heeft opgesteld. Daarin zouden aanwijzingen staan dat het gaat om een infiltrant van de Turkse inlichtingendienst MIT. 
Argos werd zaterdagmiddag uitgezonden om 14.00 uur op Radio 1. Luister hier de uitzending terug:

Terroristische organisatie

De redactie van Argos vraagt zich nu af of Nederland zich niet onbedoeld door de Turkse geheime dienst heeft laten gebruiken. Veel westerse landen die goede banden hebben met Turkije beschouwen de PKK als een terroristische organisatie. Nederland heeft zich volgens Argos altijd toleranter opgesteld.

Druk

Uit de uitgelekte documenten van WikiLeaks zou blijken dat de Verenigde Staten en Duitsland Nederland onder druk hebben gezet om die liberale houding te veranderen. Dat was volgens Argos de aanleiding voor de grote politieactie in Ellemeet in december 2012.

Gewapende strijd

Zo'n 150 politieagenten bestormden toen het vakantiepark Klaverweide. De 55 arrestanten kwamen uit verschillende Europese landen en hadden een Koerdische achtergrond. Volgens het Openbaar Ministerie hielden ze daar een opleidingsbijeenkomst voor het werven en rekruteren van jongen mensen voor de gewapende strijd in Turkije.

Onvoldoende bewijs

De geheime dienst AIVD had het OM getipt over de PKK-bijeenkomst in het vakantiepark, was de officiële lezing destijds. Door de aanwezigheid van de Turkse infiltrant is het nu aannemelijk dat de tip via de Turkse geheime dienst is binnengekomen. Maar of het bij die bijeenkomst inderdaad ging om werving voor de gewapende strijd is nog maar de vraag. Daarvoor blijkt nu in de meeste gevallen onvoldoende bewijs te zijn.

Landloos

De Koerden zijn een landloos volk in het Midden-Oosten. Ze komen uit de geografische landstreek die Koerdistan heet. De Koerden wonen onder meer in Turkije, Syrië, Iran, Armenië, Irak en in de autonome regio van Iraaks-Koerdistan. In die aangrenzende landen vormen ze een etnische minderheid. 

Onafhankelijkheid

De Koerdische Arbeiderspartij, zoals de PKK voluit heet, is een gewapende beweging die streeft naar onafhankelijkheid. Hun streven om te komen tot een Koerdische staat wordt door meerdere landen in de regio gezien als bedreiging van de integriteit van hun grondgebied en hun stabiliteit. Vooral Turkije ziet de PKK als een terroristische organisatie en het land pakt de PKK daarom al jaren hard aan.