Nobelprijs-insigne voor Schouwse veteranen

Nobelprijs-insigne voor Schouwse veteranen
Nobelprijs-insigne voor Schouwse veteranen © OZ
© OZ

Nobelprijs

ZIERIKZEE - De onderscheiding werd opgespeld door burgemeester Rabelink van Schouwen Duiveland. Het insigne wordt sinds dit najaar uitgereikt aan militairen die tussen 1965 en 1988 hebben deelgenomen aan een VN-vredesmissie. Voor die missies kregen de Verenigde Naties in 1988 de Nobelprijs voor de Vrede. Nederland heeft in die periode met 9.000 militairen aan acht van die vredesmissies meegedaan.

Aanvragen

Simon Hamelink is één van de militairen die de onderscheiding heeft gekregen en initiatiefnemer van de uitreiking in Zierikzee. Militairen, veteranen en nabestaanden kunnen de onderscheiding aanvragen. Bij die aanvraag kunnen ze ervoor kiezen om het insigne op te laten sturen per post of uitgereikt te krijgen uit handen van een commandant of burgemeester.
ITEM nobelprijs veteranen Zierikzee

Waarom nu pas?

De reden waarom het 27 jaar heeft geduurd voordat deze onderscheiding er kwam, heeft met het sobere onderscheidingsbeleid van Defensie te maken. Ze vonden lange tijd dat de onderscheiding teveel overlapte met een andere onderscheiding voor de vredesmissies. Maar omdat het Nobel-comité expliciet vermelde dat de prestatie geleverd is door militairen, besloot minister Hennis van Defensie het nieuwe insigne uit te reiken.

Goes

In Goes krijgt dinsdag ook een groep militairen het insigne opgespeld.