'Zeeuwse clubs hebben mentaal nog veel te winnen'

'Zeeuwse clubs hebben mentaal nog veel te winnen'
'Zeeuwse clubs hebben mentaal nog veel te winnen' © Orange Pictures
Topclubs-Mentaal-ZNO160426NM
OOST-SOUBURG - Pas als het te laat is
In de professionele sportwereld zie je steeds vaker mental coaches en sportpsychologen die betrokken zijn bij verenigingen. Maar in Zeeland is nog ruimte voor verbetering."Nu wordt een psycholoog pas ingezet als het te laat is", zegt sportpsycholoog Ad Vos. "Het beste is om al voor een seizoen aan de hand van vragenlijsten te kijken wat voor karakters je in je team hebt."
Bescheiden
Zeeuwse topclubs hebben het de laatste seizoenen lastig in beslissingsduels. Hoek, Kloetinge, VC Vlissingen en TOP Arnemuiden. Allemaal verloren ze een beslissingsduel tegen een team van buiten Zeeland. "Zeeuwen zijn te bescheiden ten opzichte van sporters uit de Randstad. Zij hebben veel meer flair", zegt Vos. 
Ruud Pennings
Ruud Pennings © Orange Pictures (foto: Orange Pictures
Foto: Orange Pictures

Praktijk
Ruud Pennings, trainer van VC Vlissingen, probeert een aantal psychologische handvatten toe te passen bij zijn club. "Ik vind het bijvoorbeeld goed om het positieve te benoemen. Dus niet zeggen wat spelers niet moeten doen, maar juist wat ze wel moeten doen."

Grotere bek
Arjan Human die voetbalde in de top van Zeeland en in de Randstad bevestigt de mening van Vos. "Hier is het al gauw van doe maar naar normaal dan doe je al gek genoeg. In de Randstad hebben ze gewoon een veel grotere bek."