Zeeland nu al zes jaar de recyclekampioen

Zeeland nu al zes jaar de recyclekampioen
Zeeland nu al zes jaar de recyclekampioen © OZ
Gebruikte apparatuur in milieustraat
Gebruikte apparatuur in milieustraat © OZ

Gedeelde eerste plek

OOST-SOUBURG - In Zeeland wordt gemiddeld 7,2 kilo per inwoner gerecycled, tegen het landelijke gemiddelde van 4,6 kilo. Binnen Zeeland staan dit jaar de gemeenten Terneuzen, Hulst en Sluis met een gemiddelde van 8,4 kilo op een gedeelde eerste plek. 

Stedelijke gebieden

Dat Zeeland al jaren op de eerste plek staat in deze ranglijst komt doordat er in de provincie weinig grote steden zijn. In stedelijke gebieden wordt namelijk relatief weinig gerecycled, blijkt uit de inventarisatie van Wecycle.

Tweede

De landelijke ranglijst van individuele gemeenten wordt overigens niet aangevoerd door een Zeeuwse gemeente. De Noord-Hollandse gemeente Schagen staat op één, met een gemiddelde van 9,0 kilo. Meteen daarna volgen Terneuzen, Hulst en Sluis, zij staan met hun 8,4 kilo op een gedeelde tweede plaats.

Doel

Het doel van de jaarlijkse ranglijst is om gemeenten te stimuleren om meer afval van elektrische apparaten en energiezuinige verlichting in te zamelen. Door de apparatuur te recyclen kunnen de grondstoffen volgens Wecycle worden hergebruikt en schadelijke stoffen veilig worden verwijderd. Ook wordt zo illegale export voorkomen en CO2-uitstoot vermeden.