Balkengooiende buurman wordt niet vervolgd

Balkengooiende buurman wordt niet vervolgd
Balkengooiende buurman wordt niet vervolgd © OZ
Stills uit video burenruzie (met blureffect)
Stills uit video burenruzie (met blureffect) © OZ

Video

OOST-SOUBURG - De vrouw filmde haar balkengooiende buurman met haar mobiele telefoon. Die video belandde eerder deze maand op verschillende videosites en werd daar door honderdduizenden mensen bekeken. Dit leidde tot woedende reacties op die sites en op sociale media.

'Heftige beelden'

Martine Pilaar van het OM begrijpt die verontwaardiging. "Het zijn heftige beelden. En het gooien van balken en vernieling van andermans eigendom, in dit geval het glas in de deur dat sneuvelt, dat is inderdaad strafbaar. 

'Niet eenzijdig'

Toch wordt de man niet vervolgd. En dat komt door iets wat niet in de video te zien is, namelijk wat er gebeurde vlak voor de balken door de lucht vlogen. "Dit is een escalatie van een langlopend conflict, waarbij beide partijen dingen hebben gezegd en gedaan die niet netjes zijn", legt Martine Pilaar van het OM uit. "Zo eenzijdig als het in die video lijkt, is het dus niet."

'Niet de oplossing'

"Al met al zien wij het strafrecht niet als oplossing voor dit probleem", aldus Pilaar. Wel benadrukt ze dat bij nieuwe geweldhandelingen het OM kan besluiten om alsnog tot vervolging over te gaan voor het gooien van de balken.
Balk staat klaar om te gooien
Balk staat klaar om te gooien © OZ

Geschiedenis

De woningcorporatie die aan beide partijen in deze burenruzie de woning verhuurt, sluit zich aan bij de verklaring van het OM. "Dat het geweld in de video onacceptabel is staat buiten kijf", aldus directeur Marco van der Wel van Woonburg. "Onze huurders horen zich fatsoenlijk te gedragen en ze moeten zich allemaal veilig te kunnen voelen in hun huis. Maar daarnaast gebeurt ook dit niet zomaar. Er zit een geschiedenis achter."

Aandacht

Volgens Van der Wel heeft deze kwestie de volle aandacht van alle betrokken instanties, waaronder de politie, de gemeente en het Veiligheidshuis Zeeland. Maar een oplossing voor dit probleem is er nog niet gevonden.

Ondergedoken

De vrouw zit nu uit angst voor repercussies ergens anders ondergedoken en durft haar eigen huis niet meer in. Haar buurman heeft ondertussen alvast een volgende balk klaargezet. De woningcorporatie heeft de vrouw inmiddels een andere huurwoning aangeboden, maar of ze op dat aanbod ingaat weet ze nog niet.