Onteigening optie voor fietspad langs 'gevaarlijkste weg'

Onteigening optie voor fietspad langs 'gevaarlijkste weg'
Onteigening optie voor fietspad langs 'gevaarlijkste weg' © OZ
© OZ
OUD-VOSSEMEER - Onveiligste weg
Het was de bedoeling dat de spa voor het nieuwe fietspad halverwege 2016 de grond in zou gaan. Met een vrijliggend fietspad wil de provincie de gevaarlijke Molendijk veiliger maken. De Molendijk staat te boek als de onveiligste weg van Zeeland vanwege het grote aantal ernstige ongelukken, waarbij in een aantal gevallen ook mensen om het leven zijn gekomen.
Gevaarlijke situaties
Afgelopen jaar zijn al verschillende maatregelen genomen om de weg veiliger te maken. Zo is de belijning van de Molendijk aangepast, staan er extra waarschuwingsborden en de maximum snelheid is verlaagd. Maar zolang er fietsers op de weg rijden, blijven er zich gevaarlijke situaties voordoen.
© OZ
'Heel vervelend'
Verantwoordelijk gedeputeerde Harry van der Maas spreekt van een hele vervelende situatie. "Dat fietspad is heel erg hard nodig. En daarom denken we er als provinciebestuur nu over na om een onteigeningsprocedure te starten. Al heeft dat niet onze voorkeur." Als het tot een onteigeningsprocedure komt, gaat het zeker nog 1,5 jaar duren voordat het nieuwe fietspad kan worden aangelegd.
Geld
Volgens Van der Maas zit de verkoop van de grond niet vast op geld. "De grond is getaxeerd en de provincie biedt er een redelijke prijs voor. Waar het op vast zit, zijn aanvullende wensen van de grondeigenaren. Zo willen ze de mogelijkheid hebben om met landbouwvoertuigen over het fietspad te rijden. En ik betwijfel of dat een goed idee is, omdat we de situatie voor fietsers juist veiliger willen maken."
Oplossing
Van der Maas hoopt dat hij er alsnog uit gaat komen met de drie grondeigenaren, zodat een onteigeningsprocedure uiteindelijk niet nodig zal zijn.