Zeeuws-Vlaanderen pakt verpaupering verder aan (video)

Verkrotte woning
Verkrotte woning © OZ

Netjes

CLINGE - Verwaarloosde panden en erven vormen een aantasting van de woonomgeving en hebben daarmee een negatief effect op de leefbaarheid. In 2012 werd daarom het eerste KLUS-project gestart om de verpaupering van de regio te stoppen. Volgens wethouder Jean-Paul Hageman van de gemeente Hulst heeft het project een sneeuwbaleffect en motiveert het andere huiseigenaren om hun eigen panden op te knappen en ervoor te zorgen dat hun tuinen en erven er netjes bij liggen. 
© Omroep Zeeland

Gemoedelijk

Binnen het KLUS-project werden in de gemeente Hulst de afgelopen vier jaar 30 panden opgeknapt en 14 gesloopt. Bij het merendeel gebeurde dat via de zogeheten 'warme aanpak', waarbij de gemeente met de eigenaar van het verpauperde pand om tafel gaat zitten om samen tot een oplossing te komen. "Wij zijn in Zeeuws-Vlaanderen gemoedelijke mensen en dan werkt het beter om mensen op een nette manier aan te schrijven en met ze te praten dan om ze moeilijke brieven te sturen en met dwangsommen te gaan dreigen. Dat moeten we niet willen."
Koude aanpak
Als de gemaakte afspraken niet worden nagekomen of als met de eigenaar helemaal geen afspraken gemaakt kunnen worden, wordt de zogenoemde 'koude aanpak' ingezet. Hierbij treedt de gemeente handhavend op en probeert via de wet de nalatige eigenaar tot actie te bewegen, met daarbij de mogelijkheid om de kosten van het opknappen of de sloop op de eigenaar te verhalen. In de gemeente Hulst was deze koude aanpak bij 14 panden nodig.

Terneuzen en Sluis

In de gemeente Terneuzen werden tot nu toe dankzij het KLUS-project 20 panden opgeknapt en 12 gesloopt. In 25 gevallen ging dat via de warme aanpak, bij 7 moest de koude aanpak ingezet worden. In de gemeente Sluis gingen in totaal 7 panden tegen de grond en werden er 7 opgeknapt. Bij slechts 1 pand was het nodig om de koude aanpak in te schakelen, bij de overige 13 panden werkte de eigenaren mee. 
Opknapwoning
Opknapwoning © OZ
Ongedierte
De buurman van Jean-Pierre de Jonghe in Clinge liet zijn panden negen jaar lang verkrotten. Ze werden door de gemeente onleefbaar verklaard. Volgens De Jonghe liep er ongedierte door de tuin en vlogen bij fikse wind de pannen van het dak. De Jonghe kocht de panden uiteindelijk van zijn buurman over, en de gemeente hielp hem vervolgens met de bouwtekeningen en het aanvragen van de bouwvergunningen.
Bekijk hoe De Jonghe de verpauperde panden van zijn buurman nieuw leven ingeblazen heeft
Klusproject Zeeuws-Vlaanderen