Schippers eisen actie tegen sluisafsluitingen

Schippers eisen actie tegen sluisafsluitingen
Schippers eisen actie tegen sluisafsluitingen © oz
© OZ
TERNEUZEN - Scheepvaart plat
In de plannen voor de nieuwe zeesluis bij Terneuzen is geen apart spui-kanaal ingetekend. Eerder dit jaar lag de scheepvaart ook al een aantal dagen volledig plat door de hoge waterstanden op het Kanaal van Gent naar Terneuzen.

Hoge kosten

De vereniging verwacht dat het weer steeds extremer wordt, met meer afsluitingen tot gevolg. "Dat loopt flink op in de papieren, maar het is lastig de schade in euro's uit te drukken", zegt Lisette Booij van Schuttevaer.
ITEM Schuttevaer
Twijfel over cijfers
Volgens Booij zegt Rijkswaterstaat dat de sluizen door het probleem jaarlijks 0,8 procent van de tijd dicht zijn. Booij: "Wij denken dat het in werkelijkheid een stuk meer is." Daarom heeft de vereniging besloten naar het hoogste adviesorgaan van Nederland te stappen.

— Kon. Schuttevaer (@KSVSchuttevaer)
">

Grote zeesluis

Komende zomer begint de aanleg van de nieuwe, grote zeesluis bij Terneuzen. Een ideaal moment volgens Booij om te investeren in een spuikanaal. "Als je ziet hoeveel het project kost, is deze investering slechts een druppel op de gloeiende plaat."
Jaarlijks scheepsverkeer
Het sluizencomplex wordt volgens Schuttevaer jaarlijks gebruikt door ongeveer 50.000 binnenvaartschepen. Het gewicht van de totale lading ligt rond de 90 miljoen ton.