'Vooral het slaapgebrek breekt me op' (video)

© OZ
MIDDELBURG - Lange dagen
De ramadan valt dit jaar buiten de schoolvakanties en ook nog eens in een periode van het jaar waarin de dagen het langst zijn, waardoor de nachten waarin gegeten mag worden heel kort zijn. Sinem en haar familie staan zo rond 3.00 uur 's nachts op. Er wordt gebeden, gedronken en gegeten tot 4.00 uur en dan pas weer na zonsondergang.

Moeilijk

Sinem zit in 5 vwo van Nehalennia in Middelburg. "Nu heb ik overdag geen honger of dorst meer, behalve als het heel warm is natuurlijk, maar de eerste drie dagen waren moeilijk." Ze merkt dat vooral het slaapgebrek haar opbreekt: "Ik heb veel minder energie en dan kost het wel moeite om je te concentreren in de klas." 
ramadan
Verbondenheid
De vastenmaand waarin moslims vasten begon dit jaar op 6 juni en duurt tot 6 juli. Tussen zonsopgang en zonsondergang wordt er niet gegeten, gedronken en gerookt.  Het vasten is voor de gelovigen een zuivering van de ziel en het bedanken van Allah. Verder voelen en tonen de moslims in deze maand verbondenheid met arme en hongerige mensen in andere delen van de wereld. 
Nehalennia in Middelburg
Nehalennia in Middelburg © Omroep Zeeland
Hardloopwedstrijd
Op openbare scholengemeenschap Nehalennia vasten ruim 100 leerlingen. Ze volgen gewoon alle lessen. Maar voor intensieve gymlessen wordt een uitzondering gemaakt. "Als er bijvoorbeeld aan het eind van de dag een hardloopwedstrijd is, kan iemand er voor kiezen om die later in te halen. Sowieso moeten de leerlingen zelf aangeven wanneer ze iets heel moeilijk vinden. Dan gaan we met ze in overleg. Maar tot nu toe doet iedereen overal in mee", zegt teamleider Eric van Broekhoven.