Reuzenberenklauw gespot? Meld het! (video)

Reuzenberenklauw gespot? Meld het! (video)
Reuzenberenklauw gespot? Meld het! (video) © omroep zeeland
© omroep zeeland

Bossenburgh

VLISSINGEN - Eén van de plekken waar de reuzenberenklauw welig tiert is de Langeleenweg in de wijk Bossenburgh in Vlissingen, zegt voorzitter van de wijkvereniging Michel Pieters. "We kregen een melding binnen via Facebook. Daar kwamen veel reacties op, het blijkt een groot probleem te zijn op dit moment. Daar schrokken we wel van."
PLAY Gevaarlijke planten

Brandblaren

Wijkvereniging Bossenburgh meldde bij de gemeente Vlissingen dat de Reuzenberenklauw op meerdere plekken in de wijk woekert. Binnen een week werden de gevaarlijke planten weggehaald. De brandharen op de stengels en bladstelen van de reuzenberenklauw kunnen ernstige brandblaren veroorzaken bij zowel mens als dier. 
© omroep zeeland
Chemische bestrijding
Terreinbeheerders proberen de plant te lijf te gaan door veel te maaien, maar ook chemische bestrijding behoort tot de mogelijkheden. Het meeste onkruid mag niet meer chemisch worden bestreden door strengere regelgeving, maar voor de reuzenberenklauw geldt een uitzondering omdat die plant een direct gevaar voor de volksgezondheid vormt. 
Gevaarlijke planten 2
Meldingen registreren
Behalve extra maairondes, moet ook een nieuw registratiesysteem dat meldingen bijhoudt, in de toekomst zijn vruchten af gaan werpen. Alle terreinbeheerders gaan dit doen, zodat er een duidelijker beeld van de overlast ontstaat. Zeeuwen kunnen melding doen bij hun gemeente van overlastgevende planten. De gemeente kijkt vervolgens van wie het stuk grond en wie dus actie moet ondernemen.
Kiemkrachtige zaden
In Nederland komen twee soorten berenklauw voor, de gewone en de reuzenberenklauw. De eerste verspreidt zich niet explosief waardoor deze onder controle is te houden door bijvoorbeeld te maaien. De veel grotere reuzenberenklauw is moeilijker te bestrijden door zijn groot aantal zeer kiemkrachtige zaden.