PvdA: toch subsidie voor Muziekpodium Zeeland

PvdA: toch subsidie voor Muziekpodium Zeeland
PvdA: toch subsidie voor Muziekpodium Zeeland © OZ
Provinciehuis - archieffoto
Provinciehuis - archieffoto © OZ

Vereiste

MIDDELBURG - Het MPZ dreigt de volledige subsidie van 300.000 euro per jaar kwijt te raken. Reden is dat het MPZ alleen klassieke concerten en jazz-uitvoeringen op Walcheren organiseert en niet door heel Zeeland. Provinciebrede optredens zijn een vereiste voor het dagelijks provinciebestuur om door te gaan met de subsidies.

Helft van budget kwijt

Zelfs als het MPZ in heel de provincie gaat programmeren, raakt het nog steeds de helft van het budget kwijt, omdat het dagelijks provinciebestuur vindt dat ook de Zeeuwse gemeenten moeten meebetalen. 

Grotere festivals

Gedeputeerde Staten willen de komende jaren vooral de grotere festivals gaan steunen die Zeeland op de kaart zetten, zoals Film by the Sea. Voor kleine organisaties is er geen geld meer. Het dagelijks provinciebestuur wil zo drie ton bezuinigen op culturele instellingen in Zeeland. Naast MPZ hebben ook het Zeeuws Orkest (HZO) en verschillende jeugdtheatergroepen geprotesteerd tegen kortingen op hun subsidies.

Voorwaarden

De PvdA komt nu met een amendement waarin de partij het MPZ een laatste kans wil geven. Maar daar zitten wel voorwaarden aan verbonden, zegt PvdA-Statenlid Ralph van Hertum. "MPZ zal dan wel meer moeten samenwerken met andere organisaties, waaronder de dertien Zeeuwse gemeenten, een breed aanbod van muziek voor jong en oud leveren en muziek aanbieden die verspreid is over heel Zeeland."