'Stelen van de milieustraat? Al gaven ze me geld toe!' (video)

'Stelen van de milieustraat? Al gaven ze me geld toe!' (video)
'Stelen van de milieustraat? Al gaven ze me geld toe!' (video)
Inbraak milieustraten v2

Ouwe zooi

OOST-SOUBURG - Sommige bezoekers van de milieustraat snappen wel dat er regelmatig spullen verdwijnen. "Ik kom regelmatig wat tegen in de bakken wat ik zou kunnen gebruiken. Ik vraag wel eens of ik het mag meenemen, maar dat mag dus niet. Ze zijn heel streng hier", aldus een frequente bezoeker van de stort. Anderen kunnen zich niet voorstellen dat er zoveel wordt ingebroken: "Wat moeten ze met deze ouwe zooi? Alles is toch kapot of versleten? Ik zou het nog niet willen hebben als ik geld toe kreeg!"

Populair

Onder meer kleding, elektronica en metalen zijn populair bij de inbrekers. Vooral bij de milieustraten van Goes, Kapelle, Reimerswaal, Schouwen-Duiveland en Tholen is het vaak raak. Beheerders zijn volgens Johny Jansen, opzichter milieustraten bij de ZRD, wekelijks uren bezig om de schade te herstellen en de rommel op te ruimen. "De hekken worden 's nachts opengebroken, daarna gaan de dieven de containers in en wordt alles overhoop gehaald."

Diefstal

Spullen meenemen van een milieustraat mag niet. Ook niet overdag. Jansen: "Alles wat bij ons binnenkomt, is eigendom van de milieustraat. Als je iets meeneemt is het diefstal." Volgens Jansen is het is niet de bedoeling dat mensen hier gaan 'shoppen', daar zijn kringloopwinkels voor. "Beheerders van de milieustraten vrezen voor de veiligheid van mensen als ze op eigen houtje spullen gaan meenemen."
Inbraak milieustraten 2 v2

Schade

De ZRD heeft veel last van de inbraken. "Onze beheerders zijn uren per week kwijt aan het herstellen van de schade aan de hekken, het opruimen van de rommel die is gemaakt en het doen van aangifte", aldus Jansen.

Bewakingscamera's

Daarom heeft de ZRD heeft maatregelen genomen. Zo brandt bij sommige milieustraten 's nachts de terreinverlichting of zijn er bewakingscamera's opgehangen. Zoals in Tholen, daar dachten de dieven in het begin de bewakingscamera's er voor de sier hingen en ze zwaaiden er zelfs naar. "Die zijn dus opgepakt", glimlacht Jansen.

Maatregelen

Ook de politie is vaker gaan surveilleren rond de plaatselijke stort, met succes. Meerdere daders zijn op heterdaad betrapt waardoor het aantal inbraken in die regio is afgenomen. Donderdag is er overleg over of de milieustaten nog meer maatregelen gaan nemen.