Bedrijventerreinen grensstreek moeten groener

Bedrijventerreinen grensstreek moeten groener
Bedrijventerreinen grensstreek moeten groener © Omroep Zeeland
De kanaalzone in Terneuzen
De kanaalzone in Terneuzen © Omroep Zeeland

Kanaalzone

OOST-SOUBURG - Alex Wieland van Landschapsbeheer Zeeland hoopt dat in Zeeland de kanaalzone in Terneuzen en recreatieterreinen aan de kust mee gaan doen. "Het is leuk voor medewerkers van bedrijven als hun werkomgeving er wat groener uit ziet en ook voor recreanten is het aantrekkelijk als er beestjes in de buurt zijn." 
ITEM natuur in bedrijventerreinen

Bomen en eilanden

Qua vergroening moet er vooral gedacht worden aan het plaatsen van bomen, maar ook het graven van een poel of het zaaien van kruiden behoort tot de mogelijkheden. Ook zijn er ideeën voor een drijvend eiland voor vogels bij chemieconcern Dow in Terneuzen.
Flink bedrag
Het project loopt drie jaar en de bedoeling is om zeker 135 hectare aan terreinen groen in te richten of te beheren. Voor de vergroening van de bedrijventerreinen is zes miljoen euro uitgetrokken. Dat lijkt een flink bedrag maar volgens Wieland valt dat best mee: "Verdeeld over zeven of acht provincies en een aantal jaar is zes miljoen euro helemaal niet zo veel."

Deelnemers

Voor Nederland doen mee de provincie Noord-Brabant, gemeente Helmond, gemeente Maastricht, Huis van de Brabantse Kempen, Zeeuwse Milieufederatie (ZMf) en Stichting Landschapbeheer Zeeland (SLZ). In Vlaanderen werken dertien partijen mee.
Geen interesse
Er zijn volgens Melissa Ernst van de Zeeuwse Milieufederatie (ZMf) maar weinig Zeeuwse bedrijven die werk hebben gemaakt de vergroening van hun omgeving. "Een uitzondering is bijvoorbeeld Yara. Dat heeft ons geïnspireerd om meer bedrijven hierbij te betrekken en daarom zijn we dit project gestart." Ondanks dat er in Zeeland nog geen concrete toezeggingen zijn, hoopt Wieland dat eind dit jaar de eerste spades de grond in kunnen om het Zeeuwse landschap te vergroenen.